zaterdag 1 november 2008

Obama 19

De Volkskrant kan in de toekomst kijken, en dat is bijzonder knap voor een journalistiek medium. Niemand anders kan dat. Op pagina 9 van deze krant staat boven het Commentaar van vandaag: 'Wereld is beter af met overwinning Obama.' Jawel, en we hebben het hier over de hele wereld, niemand uitgezonderd. Hoe weet de Volkskrant dit zo zeker? Nou ja, dat is zo omdat de Volkskrant dit gewoon beweert.

Nu de werkelijkheid. Het Parool berichtte gisteren:

'RIJSWIJK- Hoewel de meeste Nederlanders het liefst de Democraat Barack Obama als volgende bewoner van het Witte Huis zouden zien, blijken ze maar matig op de hoogte te zijn van zijn standpunten. Uit donderdag gepubliceerd onderzoek van actualiteitenrubriek EénVandaag en dagblad De Pers blijkt dat de meeste Nederlanders Obama opvattingen toedichten die hij niet heeft.Tegen homohuwelijk, voor wapenbezit en doodstrafVolgens 78 procent van de 21.000 respondenten is Obama tegen de doodstraf en 62 procent meent dat de Democratische presidentskandidaat voor het homohuwelijk is. Ook denkt 56 procent dat hij tegen particulier wapenbezit is. In werkelijkheid is Obama voor de doodstraf en het recht op wapenbezit, en tegen het homohuwelijk. Over de vraag of Obama voor of tegen de invasie van Irak was, bestaat verwarring. Van de ondervraagden had 46 procent het bij het juiste einde: hij was voorstander van ingrijpen. Obama zat toen overigens nog niet in de senaat. De meerderheid van de ondervraagden bleek wel op de hoogte van Obama's standpunten over kwesties die volop in de campagne aan bod zijn geweest, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg, het terugdraaien van Bush' belastingverlagingen voor de hogere inkomens en terugtrekking van het leger uit Irak. John McCain wordt door het Nederlandse publiek vooral gezien als te oud, oncharismatisch en een kandidaat die opkomt voor de rijken, aldus EénVandaag en De Pers. (ANP)'
Enige tijd geleden plaatste ik dit bericht op mijn weblog: Obama vows backing for Israel Barack Obama vows that Jerusalem must ‘remain the capital of Israel, and it must remain undivided’ in his first major speech since clinching the U.S. presidential nomination.” Welnu Salomon Bouman, hetgeen deze Democraat stelt, is volledig in strijd met internationaal recht dat verordonneert dat je andermans land niet mag stelen. Oost-Jeruzalem is van de Palestijnen, en zal dat voor de Arabische wereld, inclusief de machtige islamitische olielanden, altijd blijven. Met andere woorden: de uitspraak van Obama getuigt niet alleen van minachting voor het recht, maar tevens dat hij niet volledig de consequenties van zijn woorden begrijpt. En hier zijn we nu precies beland bij een zaak die ook jij niet begrijpt, om de simpele reden dat jij je nooit echt verdiept hebt in de Arabische wereld, en daar nooit uitgebreid doorheen bent gereisd, zoals ik.'
Ondanks deze feiten beweert de Volkskrant nu dat de 'wereld beter af [is] met overwinning Obama.' Wat zegt dit nu eigenlijk? Niets, en tegelijkertijd alles. In het zwart/wit wereldbeeld van de Volkskrant betekent dit in concreto: 'het zou lichtelijk absurd zijn om op deze plek een stemadvies te geven... maar we hoeven er ook geen geheim van te maken dat onze voorkeur in sterke mate uitgaat naar Barack Obama,' die dus voor de doodstraf is, voor het schenden van het internationaal recht, tegen het homo-huwelijk, voor het recht op wapenbezit van burgers, en voor de illegale inval in Irak. En desondanks 'gaat onze voorkeur in sterke mate uit' naar deze rechtse presidentskandidaat. Juist ja.
Gezien de negatieve reactie van rechts in Nederland op de benoeming van de heer Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam, ben ik zeer benieuwd wat het commentaar van de Volkskrant zou zijn als een Surinaamse Nederlanders de nieuwe premier van Nederland zou worden. Ik zeg met nadruk 'zou worden' want zover is Nederland nog lang niet. Dat zal nog wel een eeuw duren. Maar goed, ondertussen voelen vele Nederlanders zich wel progressief en tolerant.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Obama is naar mijn weten allee in bepaalde voorstander van de doodstraf, maar wel een criticus van het systeem:

The Candidates on the Death Penalty

--------------------------------------------------------------------------------

John McCain McCain supports the death penalty for federal crimes. He has voted to prohibit the use of racial statistics in death penalty appeals and to ban the death penalty for minors. He also supported legislation to allow the death penalty for fatal acts of terrorism abroad and has said he would consider further expansion of capital punishment for other crimes. McCain disagreed with the June 25, 2008 U.S. Supreme Court decision outlawing the execution of child rapists.

--------------------------------------------------------------------------------

Barack Obama Obama has written that he thinks the death penalty "does little to deter crime." He supports capital punishment in cases in which "the community is justified in expressing the full measure of its outrage." While a state senator, Obama pushed for reform of the Illinois capital punishment system and authored a bill to mandate the videotaping of interrogations and confessions. Obama disagreed with the June 25, 2008 U.S. Supreme Court decision outlawing the execution of child rapists.


Hij heeft als senator zelfs er voor gezorgd dat het systeem is aangepast in Illinois:
http://edition.cnn.com/2007/POLITICS/11/12/obama.death.penalty.ap/

Hij is wel voorstander bij erg extreme misdaden:

Asked about today's US Supreme Court ruling that sentencing someone to death for raping a child is unconstitutional, Obama said he disagreed with such a broad ban.

"I have said repeatedly that I think that the death penalty should be applied in very narrow circumstances for the most egregious of crimes. I think that the rape of a small child, 6 or 8 years old, is a heinous crime," he said, adding that if a state determines the death penalty should apply in such cases, they should be allowed to impose it.

http://www.boston.com/news/politics/politicalintelligence/2008/06/obama_backs_dea.html


Dat doet hij ook om niet de politieke val te trappen waar Dukakis destijds in stapte.
MD

stan zei

dat laatste zou kunnen, maar zeker weten doen we het niet. bovendien is in dit soort zaken de motivering irrelevant. dood is dood.
stan

Anoniem zei

Daar heb je ook gelijk in.

Ik probeerde een beetje te nuanceren.

Doodstraf is onherroepelijk en de kans dat je een onschuldige op de 'stoel' zet is aanwezig. Dan maakt het niet uit wat de misdaad is.

Maar, ik begrijp wel wat je schrijft.
Obama valt mij tegen op bepaalde punten.
Zoals de onvoorwaardelijke steun aan Israël, eerst tegen de (illegale) oorlog stemmen en daarna voor en in bepaalde gevallen vóór de doodstraf.

Helaas kunnen amerikanen niet veel kiezen.
Zo'n Ralph Nader zal nooit een kans maken in dat land.
Merijn