woensdag 5 november 2008

Minister Pangeran Adipati Soejono


De eerste en enige gekleurde minister van Nederland. En het meest opvallende aan hem is dat nagenoeg geen enkele Nederlander dit weet. Dat is al illustrerend genoeg. Vrije-wereldburger maakte me erop attent:

'Pangeran Adipati Soejono

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar:
navigatie, zoeken
Pangeran Adipati Soejono (Toeloengagoeng (Java, Ned.-Indië), 31 maart 1886 - Londen, 5 januari 1943) was een Nederlands politicus.
Hij was de eerste Indonesische en
Islamitische minister van Nederland. Hij was de telg van een Javaanse regentenfamilie, die zelf regent was in Pasoeroeran, en lid was van de Volksraad en van de Raad voor Nederlands-Indië. In 1942 werd hij minister zonder portefeuille in Londen. Hij behoorde tot de gematigde nationalisten, maar vond weinig weerklank bij het merendeel van zijn collega's voor de Indonesische wens voor grotere zelfstandigheid. Hij werd door hen wel gerespecteerd vanwege zijn intelligentie, bestuurlijke ervaring en bescheidenheid.'
Het is de Nederlandse christelijke elite kennelijk niet echt bevallen, want Soejono bleef de enige gekleurde minister. Het enthousiasme van mijn collega's voor Obama verbaast me dan ook oprecht, want ze zullen niet op het idee komen dat het opmerkelijk is dat Nederland geen gekleurde ministers kent, terwijl we toch al geruime tijd een multicultureel land zijn. Onlangs hoorde ik dat uit onderzoek blijkt dat het Kamerlid Wilders de meeste aandacht krijgt van de commerciele massamedia. Zou het een iets met het ander te maken hebben?

Geen opmerkingen: