woensdag 26 november 2008

Het Neoliberale Geloof 295


Het is altijd weer feest om te zien hoe massaal de westerse commerciele massamedia hun publiek bedelven met propaganda die ze zelf niet helemaal begrijpen en in sommige gevallen helemaal niet. Op dat soort momenten kijk ik graag naar de nieuwslezeres Sascha de Boer, die haar teksten zo voorleest dat een enigszins oplettende kijker meteen doorheeft dat mevrouw De Boer zelf in grote verwarring verkeert. Zo vertelt ze haar publiek nu hoe de westerse overheden miljarden aan belastinggeld pompen in het bedrijfsleven om onder andere 'schone auto's' te ontwikkelen. De eerste vraag van een journalist zou moeten zijn: waar is die zogeheten vrije markt gebleven? U weet wel, die vrije markt waarmee de overheden zich op geen enkele manier mochten bemoeien. Juist door die vrije markt, zo luidde het neoliberale geloof, zou alles op zijn pootjes terecht komen, daarom moesten de overheden steeds meer dereguleren en privatiseren. Dus moet de vraag zijn: waar is die vrije markt? Wat is er met die vrije markt gebeurt dat de overheden nu ineens die vrije markten met miljarden subsidies overeind moeten houden? Was er ooit een vrije markt, en zo ja, waarom is die er niet meer? Ik bedoel, het socialisme voor de armen werd afgeschaft om het socialisme voor de rijken te kunnen financieren. Maar waar is hun vrije markt nu ineens? Verdampt? Vraag het hen eens, collega's.
Niets van dit alles. Geen enkele vraag daarover stellen mijn collega's in de journalistiek. En met hun steeds bollere hoofden in Brussel en Washington kwaken ze de nieuwste propaganda na. De enige vraag die ze oproepen is hoe dik die Ron Linker in Washington en die andere Dik Trom, die Paul Sneijder in Brussel, over een aantal jaren zullen zijn. Ik ben altijd bang dat Sneijder LIFE in de uitzending tot ontploffing zal komen als gevolg van net 1 Brusselse bonbons te veel. Dat krijg je als je als correspondent niet rondrent, maar al je praatjes uit de krant oplepelt, terwijl je McDonalds en Belgisch gebak met kilo's tegelijk naar binnen werkt.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vernam zoiets raars van die Broertjes van de Volkskrant die even verscheen bij de wereld draait door. Hij zei heel snel: ' de rijken helpen ons nu uit de kredietcrisis, dit staat in de Volkskrant te lezen en nergens anders. Daarom zijn wij anders dan andere kranten' of iets in die zin.
Eens het fragmentje terugkijken.
Raar mannetje, komt ook over alsof er iets dwars zit.
Merijn

Anoniem zei

Welke aflevering? Ik wil die gek dat ook wel eens horen zeggen.

Anoniem zei

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/terugkijken.php?id=560&autostart=1

Hier ergens.

gr,
Merijn

Anoniem zei

merci!

Anoniem zei

Geen dank. Kan het zelf niet meer terugzien want mijn pc speelt aflevering niet af; iets mis met de codecs ofzo.

Dus ik weet ook niet precies of het klopt wat ik zei.
Maar hij kwam wat raar over.
Merijn

Sonja zei

Hij stelde dat er in de krant een artikel stond waarin werd uitgelegd dat de rijksten de kredietcrisis gingen betalen, en dat die informatie in geen enkele andere krant terug te vinden is.

Anoniem zei

Oh ja, dat was het. Dat vond ik een aparte uitspraak.

Merijn