vrijdag 17 oktober 2008

Pieter Klok van de Volkskrant 4


De Volkskrant bericht:

'Beursbaas: '' Als beurs sluit, breekt pas paniek uit''
INTERVIEW, Van onze verslaggevers Frank van Alphen, Pieter Klok

gepubliceerd op 17 oktober 2008 08:00, bijgewerkt op 17 oktober 2008 08:30

AMSTERDAM - De baas van de Amsterdamse beurs hoopt dat ABN en Hema terugkeren.
De ogen van Joost van der Does de Willebois, bestuursvoorzitter van de Amsterdamse beurs, beginnen spontaan te glinsteren als hij eraan denkt dat ABN straks misschien gewoon weer een eigen beursnotering krijgt. ‘Ik moet natuurlijk onpartijdig zijn, maar ik zal ze als eerste verwelkomen. ABN had al in 1871 een notering. Dat was nog eerder dan Shell.’
Hij heeft bij de nieuwe eigenaar, de staat, al ''een vinger opgestoken''. ''Het bankbedrijf en het verzekeringsbedrijf zijn allebei mooie ondernemingen die je apart naar de beurs kunt brengen.''
Voorlopig lijdt het beursbedrijf nog niet onder de crisis. Het aantal verhandelde effectentransacties lag in september 44 procent hoger dan een jaar eerder. Van der Does de Willebois heeft de laatste weken nooit serieus overwogen om de beurs stil te leggen.
''Nee, het is juist goed dat de beurzen open zijn. Het stelt partijen in staat te handelen. Als ze hun bezittingen niet meer kunnen kopen of verkopen, breekt pas echt de paniek uit. Dan kunnen ze in acute geldproblemen komen.'''
Beursbaas__Als_beurs_sluit%252C_breekt_pas_paniek_uit
Beste Pieter Klok, je hebt nog steeds niet mijn vraag beantwoord. Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=pieter+klok
Nog een vraag, kun je de lezers van de Volkskrant en van deze weblog uitleggen waarom er met banken en verzekeringsmaatschappijen op de beurzen moet worden gespeculeerd? Ik bedoel, dat banken en verzekeringsmaatschappijen gigantische winsten maken als concerns is nog begrijpelijk, maar waarom moet er in ondernemingen die niets produceren maar alleen diensten verlenen, gehandeld worden? Die luchthandel is nu ontploft, de gemeenschap moet daarvoor betalen. Waarom stelde je deze vraag niet aan de 'beursbaas... wiens ogen spontaan glinsteren'? Ik weet dat die vraag als vloeken in de kerk is van het neoliberale geloof, maar jij bent en blijft een journalist die zich onafhankelijk dient op te stellen en niet een pr-man die een propagandapraatje van een 'beursbaas' klakkeloos opschrijft. Doe je werk Pieter!

Pieter, je schrijft: 'Voorlopig lijdt het beursbedrijf nog niet onder de crisis.' Klopt, en leg jouw lezers nu eens uit hoe het komt dat ondanks de honderden miljarden verliezen van de afgelopen weken het beursbedrijf daarentegen geen enkel verlies leed. Sterker nog, het verdiende aan de crisis, net zoals de speculanten op de beurs nu aan de crisis verdienen, gezien de tijdelijke opleving. De beurs is ook niet in paniek, zoals permanent fout bericht wordt. Een groenteboer die zijn groenten verkoopt is niet in paniek, hij is een verstandige groenteboer. Een beursspeculant die zijn handel verkoopt is niet in paniek, maar een verstandige speculant. Hij zou domoor zijn als hij bovenop zijn handel bleef zitten terwijl die handel steeds minder waard werd. Leg al die zaken eens rustig uit Pieter, want nogmaals, je bent en blijft een journalist!
In afwachting van je antwoorden,
collegiale groet
stan van houcke

1 opmerking:

Sonja zei

Pieter Klok alarm!

mijn reactie (zou hij nu eens blijven staan?):

Pieter Klok meent dat Rijkman Groenink die miljoenen echt niet wilde. Ja, echt waar, want dat zei hij immers zelf. In de media. En alles wat Rijkman Groenink in de media zegt is dus waar, volgen Pieter Klok.

Toevallig was Pieter Klok ook degene die Icesave promootte in de Volkskrant. Hij schreef op 18 juli dit jaar: "Bij de IJslandse bank Icesave krijgt u 5,25 procent zonder addertjes." Helemaal veilig, echt waar. Niet alleen dat, ook "een bank als Fortis, die nu in problemen verkeert, is (...) too big to fail." Ook echt waar. Volgens Pieter Klok.

Pieter Klok op 1 oktober 2008, een week voor Zwarte Maandag:
"...als heel Nederland, ja heel de wereld, gewoon net doet of er niets aan de hand is en vrolijk door blijft consumeren en investeren, dan is de kans groot dat we de crisis redelijk ongeschonden doorkomen. Maar zoveel solidariteit legt de mensheid over het algemeen niet aan de dag."
U leest het, de crisis heeft volgens Pieter Klok niets met de banken of het systeem te maken, omdat:
1. mensen niet doen wat Pieter Klok doet, namelijk net doen alsof er niet aan de hand is, en omdat
2. men geen solidariteit kan opbrengen.
Echt waar.

Pieter Klok wist ook te melden: "We voelden vorige week al dat het misging met IJsland en hebben serieus overwogen om te waarschuwen. Maar dan zouden we mogelijk een bankrun veroorzaken en van paniekzaaierij worden beschuldigd."

Ik raad gedupeerden aan om Pieter Klok voor de Raad voor de Journalistiek te dagen voor het doorlopend verspreiden van valse geruchten en valse informatie over de financiële wereld, en het bewust verzwijgen van urgente informatie die zijn lezers financieel ernstig benadeeld hebben. Pieter Klok zou als het aan mij ligt nooit meer voor een krant of anders nieuwsmedium mogen werken. Echt waar.