maandag 13 oktober 2008

Maarten Schinkel van de NRC 16

Boven een zogeheten 'nieuwsanalyse' van 'financieel commentator' Maarten Schinkel, die zijn collega Freek Staps kennelijk als toezichthouder heeft gekregen, staat als kop: 'Bij reddingsplannen dicteert de markt de politiek.' Dit heeft de koppenmaker als essentie uit het artikel gehaald. En zo kennen we Maarten weer, die eeuwige eufemismen, die mistige woorden die de werkelijkheid omfloersen en zelfs verhullen. Wat Maarten Schinkel eigenlijk bedoeld is dat de politiek verantwoordelijken de speculerende bankiers onbeperkt toegang verlenen tot de staatskluizen om daar net zonlang uit de gemeenschapsruif te vreten tot ze helemaal bevredigd zijn en de failliete geldhandel weer op zijn poten staat en een kleine schatrijke elite weer door kan gaan met zwendel. En raadt eens wat: 'Beurzen veren op na Europees bankenplan' zo bericht NRC verheugd op dezelfde voorpagina. Dat is niet verwonderlijk. Vorige week merkte ik op dat de crisis pas voorbij is zodra de speculanten op de beurzen het 'vertrouwen' hebben dat hun gespeculeer financieel gedekt wordt door de belastingbetaler. Afgelopen donderdag schreef ik:

'Pas zodra de gemeenschap genoeg gedokt heeft om de allergrootste schuld te dekken, zullen de speculerende banken besluiten dat er weer genoeg 'vertrouwen' is om de luchthandel weer op volle toeren te laten draaien. Geef de bankiers ook eens ongelijk, als u een zak geld kunt krijgen voor uw eigen falen, dan zou u dat toch ook toejuichen? Nou dan. Intussen lachen de speculanten zich rot. Neem ze het eens kwalijk. Domheid moet beloond worden. De vraag is alleen: wiens domheid?


'Europe acts to strengthen banks

French, German and UK leaders reveal their bank rescue plans
Major European economies have announced multi-billion euro rescue schemes to shore up their banks.'


Die lachende knapen op de foto en hun opdrachtgevers danken u zeer voor uw bereidwillige medewerking voor het in stand houden van hun handel.
Even nog dit voor mijn collega Maarten Schinkel. Maarten, dit schreef ik onlangs:
'De Britse geleerde Ralph Milliband schreef in De staat in de kapitalistische maatschappij: 'Kan een overheidsinstantie het niveau van lonen, prijzen en winsten bepalen? Kan het, belangrijker nog, het niveau en de richting van investeringen vaststellen? Kan een regeringsinstantie grondstoffen distribueren of bedrijfsvestigingen controleren? Kan zij op een of andere wijze volledige werkgelegenheid of een economisch groeipercentage garanderen?' Milliband toont aan dat de regering in een parlementaire democratie dit alles niet kan. Het enige dat de volksvertegenwoordiging kan doen is de eisen van de financiele macht gehoorzamen. En dat is precies wat er nu gebeurt.'
Leg jij nu als 'financieel commentator' van de 'slijpsteen voor de geest' je lezers eens uit hoe het komt dat in een parlementaire democratie de volksvertegenwoordiging geen greep heeft op de economie, maar dat een selecte schatrijke elite wel een greep heeft op de hele volksvertegenwoordiging. En waarom heet dit systeem democratie? Want het begrip democratie suggereert toch op zijn minst dat de meerderheid van de bevolking een wezenlijke greep heeft op het bepalen van haar lot. Dit moet voor jou als financieel deskundige, die ervoor doorgeleerd heeft, makkelijk uit te leggen zijn. Slijp de geest van je lezers Maarten. Een fluitje van een cent.

1 opmerking:

Sonja zei

Aha, na het 'verdanpen' volgt blijkbaar het 'opveren'...

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...