maandag 13 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 224

De auteur Milan Kundera zei het volgende:

‘In de romans van Flaubert is de dwaasheid… een van het menselijk bestaan onscheidbare dimensie… de dwaasheid vervaagt niet ten overstaan van de wetenschap, de techniek, de vooruitgang of het moderne, integendeel, met de vooruitgang gaat ook zij vooruit… de moderne dwaasheid betekent niet de onwetendheid, maar de gedachteloosheid van pasklare ideeën. De flaubertiaanse ontdekking is voor de toekomst van de wereld belangrijker dan de meest schokkende gedachten van Marx en Freud. Want je kunt je de toekomst wel voorstellen zonder de klassenstrijd of zonder de psychoanalyse, maar niet zonder de onweerstaanbare opkomst van pasklare ideeën die, ingevoerd in computers, gepropageerd door de massamedia, het gevaar met zich meebrengen binnenkort de macht te worden die elk oorspronkelijk en individueel denken verplettert en zo de werkelijke essentie van de Europese cultuur van onze tijd verstikt.’

Inderdaad, ‘de moderne dwaasheid betekent niet de onwetendheid, maar de gedachteloosheid van pasklare ideeën.’ Dit verklaart ook het feit dat banken vele malen meer uitleenden dan ze in kas hadden en niet beseften dat zo’n luchthandel onvermijdelijk moest ontploffen. En ook de overgrote meerderheid van de democratisch gekozen politici, en de zelf benoemde controleurs van de macht, de journalisten, die het systeem verkochten, bezaten geen gezond verstand. Inderdaad, we zien overal rondom ons ‘de onweerstaanbare opkomst van pasklare ideeën die, ingevoerd in computers, gepropageerd door de massamedia, het gevaar met zich meebrengen binnenkort de macht te worden die elk oorspronkelijk en individueel denken verplettert en zo de werkelijke essentie van de Europese cultuur van onze tijd verstikt.’ De domoren zijn aan de macht. En diezelfde domoren weigeren enige bescheidenheid te vertonen en verdringen zich nu om de mensheid te vertellen wat de oplossing voor hun eigen falen moet zijn. Het is een beschamende vertoning.

We leven in een tijd die door de Amerikaanse socioloog C. Wright Mills getypeerd werd als ‘rationality without reason’. Het voorbeeld bij uitstek daarvan is de atoombom, die niet alleen de vijand maar ook de eigen groep bedreigt met uitroeiing. Het huidige kapitalistische systeem is een permanente staat van oorlog met mens en natuur, het dient geen enkel doel, behalve zichzelf en zo bedreigt het ’t voortbestaan van de hele mensheid. Rationaliteit zonder rede.

Dit weekeinde zei een kennis van me dat minister Bos als held uit deze crisis te voorschijn komt, en zij had gelijk. De angst onder de bevolking is zo groot dat de mensen een ieder geloven die doet alsof hij/zij een oplossing heeft. De NRC zowel als de Volkskrant schilderen hem/haar af als de redder in nood. In werkelijkheid probeert minister Bos, net als andere westerse politici van links en rechts, het kapitalisme te redden nu het banksysteem volkomen failliet is. De volksvertegenwoordigers gaan zover dat ze ‘onbeperkte toegang’ hebben verleend tot belastinggelden. Dat wil zeggen, vele honderden miljarden voor mensen die niet met geld om kunnen gaan, zoals we gemerkt hebben. Gigantische subsidies ten koste van alle andere uitgaven, moeten en zullen een geprivatiseerd systeem dat bewezen heeft failliet te zijn, overeind moeten houden. Ten koste van alles en iedereen, zo groot is de angst, zo groot is het gebrek aan verbeeldingskracht, zo groot is het totalitaire karakter van de moderniteit. De mens kust zijn eigen ketenen waarmee hij aan het systeem vastgeklonken zit. Hij juicht zijn leiders toe. 200 miljard euro kan er ineens door de Nederlandse regering vanuit het niets worden getoverd. Geld dat er niet was voor bejaarden, verpleegsters, kunstenaars, onderwijzend personeel, is er wel voor de speculanten die de oorzaak zijn van de ineenstorting van dit systeem. Alles zijn we bereid te geven, om maar niet met een oplossing te hoeven komen, omdat 'elk oorspronkelijk en individueel denken is verplettert en zo de werkelijke essentie van de Europese cultuur van onze tijd verstikt.’ En deze ordening noemen we: democratie.

Hallelujah!

1 opmerking:

Vrije-wereldburger zei

Zie dit daverend requisitoir van Chris Floyd, en zijn schets hoe het zit.

Maar gaan wij allen, Molenlandkaaseetsters, Herbergbierdrinkers, vragen waarom bus- of tramlijnen zonodig wegbezuinigd moesten worden of het ziekenfonds afgeschaft moest? Waarom het jeugdhonk weg moest, enzovoort enzovoort?
Ik moet het nog zien...

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...