maandag 6 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 197

Een schitterend voorbeeld van lakeien-journalistiek is het volgende bericht in De Volkskrant:

'Bos glorieert in ‘week van Wouter’
ACHTERGROND, Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing
gepubliceerd op 06 oktober 2008 02:45, bijgewerkt op 6 oktober 2008 07:50
DEN HAAG - Donderdagavond tegen negenen permitteert hij zich een grapje in de Tweede Kamer, met ‘een mededeling over de actualiteit’: ‘Het grootaandeelhouderschap van Fortis brengt nieuwe verplichtingen met zich mee. Een daarvan is dat ik de Kamer moet mededelen dat wij als shirtsponsor van Feyenoord gewonnen hebben in Zweden en dat Feyenoord de tweede ronde van de UEFA Cup heeft gehaald.’ Volgen gelach en felicitaties.
Wouter Bos (45), minister van Financiën en leider van de PvdA, is dan net aan het eind gekomen van een twee dagen durend marathondebat over zijn Miljoenennota. Hij is dan nog, namens de Nederlandse bevolking, voor 49 procent eigenaar van een stukje Fortis – iets wat hem veel krediet oplevert.'

Bos_glorieert_in_week_van_Wouter

'Bos glorieert in "week van Wouter." Volgens de Volkskrant dan. Bos glorieert omdat hij voor meer dan 20 miljard euro, waarvan 4 miljard al is 'verdampt' een failliete bank heeft opgekocht door op de failliete kapitaalmarkt meer dan 20 miljard euro te lenen tegen een inmiddels gigantisch hoge rente. Op die manier houdt de sociaal-democraat Bos het moderne kapitalisme met zijn handel in lucht overeind en de macht van het kapitalisme dat de afgelopen halve eeuw ertoe heeft geleid dat de kloof tussen arm en rijk wereldwijd is verdubbeld, met alle gruwelijke gevolgen van dien.

De Volkskrant beweert ook het volgende: 'Wouter Bos (45), minister van Financiën en leider van de PvdA, is dan net aan het eind gekomen van een twee dagen durend marathondebat over zijn Miljoenennota. Hij is dan nog, namens de Nederlandse bevolking, voor 49 procent eigenaar van een stukje Fortis – iets wat hem veel krediet oplevert.' De Volkskrant vermeldt niet dat de vier miljard die Bos namens de belstingbetaler betaalde in minder dan 3 dagen was verdampt omdat de grote clienten in 1 zwieper al hun geld van Fortis haalden en Bos vervolgens zich 'gedwongen' voelde om het Nederlandse deel van Fortis volledig op te kopen, anders was de bank ontploft. Dit is informatie die niet in de officieel goedgekeurde journalistieke consensus past. De lezer mag maar 1 kant van de zaak weten.

Deze bijzin, deze kwalificatie: 'iets dat hem veel krediet oplevert' Van wie kreeg hij veel krediet? Van de falende bankierswereld natuurlijk, die veel krediet van minister Bos kreeg. Dat spreekt voor zich. Als men gokkers een zak geld geeft dan zijn die natuurlijk blij met degene die hen dat kapitaal heeft gegeven. En natuurlijk zijn de politici blij, want die zijn bang dat de windhandel volledig in elkaar stort en zij een nieuw systeem moeten verzinnen. Ze begrijpen dit systeem al niet, laat staan dat ze de verbeeldingskracht bezitten om een rechtvaardiger systeem te bedenken. Uiteindelijk betaald de burger de rente en de mogelijke nieuwe verliezen. Maar heeft u een kans gehad om uw mening te geven? Is er een publiek onderzoek geweest daarover met serieuze vragen? Nee. Hoe weet de Volkskrant dan dat Bos veel krediet heeft? Welnu, de Volkskrant beweert dat gewoon en iedereen die deze bewering niet tegenspreekt, gaat er mee akkoord. Dat is de achterliggende gedachte. Bovendien telt u niet mee. In een parlementaire democratie is het een betrekkelijk kleine elite die elkaar de bal toespeelt. Maar zo is het altijd al geweest, alleen wordt dit systeem nu als democratie verkocht aan al die lui die te onnozel zijn om te beseffen wat er werkelijk gebeurt. En de rol van de commerciele massamedia daarbij is de status quo in stand te houden.

De Britse geleerde Ralph Milliband schreef in De staat in de kapitalistische maatschappij: 'Kan een overheidsinstantie het niveau van lonen, prijzen en winsten bepalen? Kan het, belangrijker nog, het niveau en de richting van investeringen vaststellen? Kan een regeringsinstantie grondstoffen distribueren of bedrijfsvestigingen controleren? Kan zij op een of andere wijze volledige werkgelegenheid of een economisch groeipercentage garanderen?' Milliband toont aan dat de regering in een parlementaire democratie dit alles niet kan. Het enige dat de volksvertegenwoordiging kan doen is de eisen van de financiele macht gehoorzamen. En dat is precies wat er nu gebeurt.

En de rol van de vrije pers? Die is simpel. De rol van lakei. Het toejuichen van de andere lakeien, in dit geval minister Bos. En dat doet de pers dan ook: 'Bos glorieert.'
There must be some way out of here
Said the joker to the thief
There's too much confusion
I can't get no relief
Businessmen drink my wine
Plowmen dig my earth
None of them know along the line
What any of this is worth
Zo ongeveer.

2 opmerkingen:

yelamdenu zei

Ik citeer Michael Parenti, een glashelder denker die als we werkelijk te maken hadden met "linkse" media niet van de buis zou zijn weg te slaan. In werkelijkheid hebben de meeste Nederlanders nooit van de man gehoord.

(...) there is a third function of the capitalist state not usually mentioned. It consists of preventing the capitalist system from devouring itself. We have witnessed how this self-destruction might happen in places like Argentina during the 1990s when free marketeers stripped enterprises for massive profits, leaving the entire economy in shambles. Then in the US there was the multi-billion-dollar plunder and theft perpetrated against the investor class itself by cooporate conspirators in Enron, Worldcom, Harkin (...). Instead of making money by going through the trouble of manufacturing and selling products, the corporate predators dip directly into the money streams of the system itself, using every subterfuge and fraud in the doing.
I would suggest that a major difference between the Democrats and the Republican parties is that the Democrats recognize this third state function and the Republicans--or their more militantly reactionary wing--refuse to be bothered about it. (...)

(nadruk van mij)

Contrary Notions, p. 217

Sonja zei

Sheila Sitalsing, chef Economie bij de Volkskrant, is niet de minste, want zij studeerde voor 'Young Leader' bij The American Council on Germany:
Zie foto: 'Study Group members Jeanine Jerkovic (American), Sheila Sitalsing (Dutch), and Friederike Stützle-Dahns (German)'
The program fosters leadership qualities in participants by stimulating dialogue on current political, economic, and social issues across national boundaries. It also forges a new network of future leaders.
Een "private, nonprofit, organization" met in het bestuur Henry Kissinger en de voormalige militair Brent Scowcroft, National Security Advisor van Gerald R. Ford en George H.W. Bush, voorzitter van het Forum for International Policy en de uitvinder van de term 'New World Order'.

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/883/De_werkgevers_mogen_het_weer_opknappen
Mevrouw Sitalsing, als populistische spreekbuis voor multinationals, maakt zich wel eens boos:
"De lijst maatschappelijke problemen die Den Haag over de heg gooit bij de werkgevers, wordt langer en langer. Hou daar eens mee op! ... De lijst - niet alleen Shell en Unilever, maar ook de bakker en de ijsboer - is lang en groeiende. Van files tot herintredende moeders, van kutmarokkaantjes tot het repareren van het beroerde onderwijs via vakopleidingen: het bedrijfsleven wordt overal voor ingeschakeld. ... Het jongste plan, van de GroenLinksfractie in de Tweede Kamer, om jonge vaders twee weken doorbetaald babyverlof te geven, spant de kroon."

“Een geliberaliseerd Nederland, internationaal gericht en met weinig sociale voorzieningen is in 2040 aanmerkelijk rijker dan in Nederland dat sociale voorzieningen hoog in het vaandel draagt en de verdere overdracht van soevereiniteit aan Europa of multilaterale instellingen beperkt houdt,” schreef Sitalsing in 2004 de Volkskrant, dus lijkt het mij wel duidelijk dat mevrouw het neoliberale geloof promoot (en dus niet de titel journalist mag gebruiken).