zaterdag 4 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 192

En al die jaren beseften deze heren niet dat de handel in lucht ooit eens zou ontploffen. Hoe zou dat toch komen. Let u ook even op de voorganger van Bos, Wim Kok, die nu commissaris is bij de ING. Even voor het geheugen, In 2004 berichtte RTL: 'Oud-premier Wim Kok vindt dat de beloning van de top van ING geen voorbeeld is van exhibitionistische zelfverrijking.' Dit was de argumentatie van de sociaal-democraat: 'Beloning achtergebleven. Uit onderzoek is volgens Kok gebleken dat de top van ING is achtergebleven bij andere bedrijven. ,,Het breekt je vroeg of laat op als je dat niet recht trekt.''' Juist ja, dat merkt de belastingbetaler nu pas echt goed, nu de bankwereld failliet is. Collega's, intervieuw die man eens. Moet kunnen.

In Trouw kunt u het volgende lezen:

'Je kunt je ernstig zorgen maken over de grote Europese banken die het zelfs nog bruiner bakten dan Amerikaanse banken en die er geen been in zagen om iedere euro van een spaarder maar liefst vijftig maal uit te lenen. Maar het zou natuurlijk kunnen dat dit dankzij Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, en minister Bos en zijn Europese collega’s, toch een kwade droom blijft. Waardoor wij ons over een maand of vier, vijf verbaasd zullen afvragen waarover we ons in september 2008 toch in hemelsnaam zulke verschrikkelijke zorgen maakten.
Maar zelfs áls het zo zal gaan, dan zal de wereld niet meer dezelfde zijn.'


Nog steeds denken veel mensen dat dit een uitwas is. Ze beseffen niet dat dit de kern van het kapitalisme is, met een minimum van inzet een maximum aan resultaat. Opmerkelijk dat dit niet doordringt.

1 opmerking:

yelamdenu zei

'Je kunt je ernstig zorgen maken over de grote Europese banken die het zelfs nog bruiner bakten dan Amerikaanse banken en die er geen been in zagen om iedere euro van een spaarder maar liefst vijftig maal uit te lenen.'

Wat een gotspe! De vereist fractionele reserve ligt in de eurozone gewoon nog veel lager dan in de VS!! Als je banken expliciet dat privilege geeft moet je daarna niet gaan zeuren dat ze d'r gebruik van maken.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...