maandag 29 september 2008

Het Neoliberale Geloof 162


Ter zake: 'Tweede Kamer achter redding Fortis
Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter de gedeeltelijke nationalisering van Fortis. Het CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks noemen de gekozen redding van het kabinet "onvermijdelijk". De Kamer heeft nog wel veel vragen en wil deze week tijdens de financiële beschouwingen met minister Bos van Financiën en premier Balkenende het onderwerp bespreken. PvdA-Kamerlid Tang stelt dat "niks doen geen optie was". "Maar is vier miljard euro een goede prijs? Wat gebeurt er met de bonussen voor de vertrekkende topbestuurders?", aldus Tang.'

Nu even dit:
'Zwarte dag voor Damrak Uitgegeven: 29 september 2008 17:52 Laatst gewijzigd: 29 september 2008 18:44 AMSTERDAM - De borden van de beurzen in Europa kleurden maandag dieprood. Slechts enkele fondsen boekten winsten.
Het Damrak in Amsterdam kelderde naar een van de laagste punten van de afgelopen jaren. Met name bankaandelen gingen massaal in de uitverkoop.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, duikelde 8,8 procent en sloot op een stand van 323,55 punten, een verlies van 31 punten.
Sinds november 2004 kwam een dergelijk lage slotstand niet voor. De MidKap eindigde 6,9 procent in de min op 476,16 punten.
De andere Europese beurzen verloren ook flink. In Parijs en Londen sloten de beurzen met een daling van 5 procent. De DAX in Frankfurt sloot 4,2 procent in de min.
Fortis
Fortis kreeg flinke klappen en moest een koersdaling van 23,6 procent incasseren. De slotstand van Fortis is de laagste in zestien jaar voor het aandeel. Zondagavond werd bekend dat de Belgisch-Nederlandse bank deels genationaliseerd wordt.
België, Nederland en Luxemburg steken miljarden in de bank. Fortis heeft zich verslikt in de overname van ABN Amro.'
Begrijp ik nu goed dat minister Bos miljarden in een bodemloze put heeft gestort. Als de staat de aandelen koopt dan koopt het aandelen in een bank waar de klanten en de speculanten geen vertrouwen meer in hebben. Kan dat geld niet beter naar de zorg van zieken en bejaarden, onderwijs, gezondheidszorg in plaats van naar failliete bankiers? Kom op socialisten, politici en anders snurkers, wakker worden. Opletten, het gaat nu om miljarden euro's. Het gezwets is afgelopen, jullie beheren nu milarden van de burgers om een corrupt systeem overeind te houden. En kom op collega's, doe wat jullie eigenlijk zouden moeten doen, het democratische proces controleren!

1 opmerking:

Sonja zei

De SP reageert:

"IRRGANG: REDDINGSPOGING FORTIS ONVERMIJDELIJK

29-09-2008 • "De poging van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden om Fortis te redden was onvermijdelijk," aldus financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de SP in een eerste reactie op de ontwikkelingen rond de wankelende bank. Hij vraagt zich echter wel af waarom de Nederlandse staat geen controlerend belang in de bancaire poot van het bedrijf neemt, in plaats van de 49% minderheidsdeelneming nu."

"moeten er afspraken komen over de beloning van de bestuurders"

"het soort bonussen dat mede heeft geleid tot de huidige kredietcrisis."

Dat eeuwige gezeik over die bonussen, met dat populistische jargon erbij, 'het grote graaien'. En dat voor een partij die hun politici eerst een contract laten tekenen over dat 1. de partij hun salaris ontvangt, en 2, de partij de helft daarvan stort in de partijkas, en 3. dat dat aan de belasting moet worden opgegeven als 'gift' en vervolgens ook het voordeeldat dat oplevert in de partijkas moet worden gestord. Mind you, een raadslid in een grote stad verdient ongeveer 600 euro netto per maand en mag niet eens onkosten declareren. De partijtop mag dat wel, en nog onbeperkt ook. Socialisten...

"Deze enorme bonussen in de financiële sector zijn één van de oorzaken van de kredietcrisis."

Kijk voor de lol even naar de foto van de 'financieel woordvoerder' van de SP.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...