donderdag 17 juli 2008

Guus Valk van de NRC 4


Slachtoffer van Israelische bombardementen.
Het bewust misinformeren van het westerse publiek is in feite een misdaad, omdat het uiteindelijk terreur legitimeert.
Gisteren bracht de NRC het bericht dat "Ruil begint tussen Israel en Hezbollah." Maar liefst zes kolommen breed om dit te vertellen: "Hezbollah draagt lichamen twee Israeliers over om, 'Het Monster' terug te krijgen."
Dit is misinformatie, zes kolommen brede propaganda op de voorpagina van de slijpsteen voor de geest, niets anders. Verzwegen worden de andere gevangenen en de 200 Libanese en Palestijnse stoffelijke overschotten, die naamloos blijven en ook daarmee onzichtbaar. Wie waren deze doden, hoe zijn om het leven gebracht, wat bewoog hen, waren het verzetsstrijders die gedood werden toen Israel weer eens Libanon binnenviel of bombardeerde? Waarom vernemen we niets over hen? Waarom die misinformatie? Waarom hebben de Israelische doden wel een naam en een gezicht en een familie die rouwt? Waarom hebben de Arabische slachtoffers geen naam, gezicht en een familie die rouwt? Waarom worden de joods-Israeli's afgebeeld als slachtoffers en de Arabieren als daders? Waarom is voor de NRC een joods-Israelische dode belangrijker dan een Arabische? Als dit geen racisme is, wat is het dan wel? Vanwaar de stigmatisering, de stereotypering? En wat doet deze propaganda met ons, de lezers? Hetzelfde deed het christelijke Westen voor de oorlog met de joden. Waarom leren we niets van onze fouten? Moet er oorlog komen? Zo ja, NRC, waarom?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Puur racisme, en nog onvervalst ook.
Gefeliciteerd NRC, zo schaamteloos, of liever gezegd, zo plat, is het niet vaak.

Anoniem zei

Het is ook zo ontzettend comfortabel om in vredestijd de vorige oorlog uit te vechten en in het verzet te gaan om joden, eh, Israeli's, te redden ...

... van elke legitieme kritiek.

Dames en Heren van de NRC (en de Tr. en de VK, enz), als jullie zo je best blijven doen krijgen jullie vast ook een keer een speldje van het Simon Wiesenthal centrum.
Zet 'm op hoor!

Unknown zei

Herman2

Mij valt op, dat in de "website versie" van het bewuste artikelde gewraakte zin is weggelaten...!
Zie ook:
http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/reactie-stan-van-houcke-op-nrc-artikel-ruil-begint-tussen-israel-en-hezbollah.html

Unknown zei

Herman2

...Te gast: Clara Legêne;

Omdat het vakantie is en het me een lekker regenachtige-namiddag-klus leek, heb ik (een poging tot) een case study gemaakt van vier kranten die afgelopen week hebben bericht over de uitruil van Libanese, Palestijnse en Israëlische gevangenen. Hoe berichten die kranten erover, welk vertelperspectief kiezen ze, hoe verhouden zich de feiten tot de eigen observaties, duidingen of interpretaties en wie citeren de verslaggevers?

De artikelen die ik heb genomen kwamen uit de Volkskrant, Trouw, de NRC en BN/DeStem.

Omdat je een referentiepunt moet hebben, heb ik het ANP-bericht van 16 juli genomen waarop alle verslaggevers zich hebben gebaseerd.

http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2008/07/20/clara-doet-aan-close-reading/#more-10113

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...