donderdag 29 mei 2008

De Israelische Terreur 376

Van mijn vriend en collega Ronald van den Boogaard, die vele jaren geleden samen met Roel van Broekhoven de eerste Nederlandse journalisten waren, die bij de VPRO-Radio uitgebreid aandacht besteedden aan het lot van de Palestijnen.

'In 1979 had ik in Jeruzalem een interview met Ehud Olmert. Hij was toen advocaat en lid van de Knesset voor Likoed. We zaten op het kantoor van Likoed, waar een kaart van Groot Israël aan de wand hing. Hij wees op die kaart, zei dat de Westbank als een Arabische vuist in Israël lag en merkte voorts op, dat de Jordaan de natuurlijke grens was.
Fragmenten uit dit interview.
Olmert:
De PLO schaamt zich er niet voor te bekennen trots te zijn op hun terrorisme. Zij willen de vernietiging van de staat Israël. Ze zeggen niet: wij willen onze eigen staat op de Westbank en de Israeli’s kunnen in hun eigen land leven, nee ze zeggen dat ze heel Israël willen. Van Haifa en Tel Aviv tot Jeruzalem. Ze willen alles en de Joden moeten eruit.
Er zijn veel Palestijnen, die genoegen willen nemen met een eigen staat op de Westbank en in Gaza.
Olmert:
Ja dat zeggen ze wel, maar het is niet waar. Sla er het handvest van de PLO maar op na. Daarin staat het letterlijk. Zij willen de vernietiging van de staat Israël.
Dat handvest is toch verouderd.
Olmert:
Dat heb ik ook wel eens horen zeggen. Maar het staat er nog steeds. Als het dan verouderd is, waarom wordt het er dan niet uit geschrapt?
U bent dus tegen een Palestijnse staat?
Olmert:
Nee hoor. Maar dan een staat aan de andere kant van De Jordaan, op de Oostoever.Maar in geen geval op de Westbank. Dat wil Egypte niet en dat willen de Verenigde Staten ook niet.Het is niet haalbaar.Het is te klein voor een onafhankelijke staat.Bovendien zou zo’n klein land onder deze linkse PLO gemakkelijk vervallen tot een Russische vazalstaat.En dat vlak naast onze huiskamer. Dat is een risico, dat we niet kunnen nemen.
Iemand met zulke opvattingen kon dus later burgemeester van Jeruzalem en zelfs premier worden.
Ik zweer u overigens, dat ik voor deze radicale onzin niets betaald heb.
Goedemorgen!'

Zie: http://www.ronaldvandenboogaard.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=510&Itemid=54

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit zijn standaardopvattingen van ideologische zionisten. De schaduwzijden van het zionisme mogen niet genoemd worden, zelfs niet door joden, want dan ben je een joodse zelfhater of een antisemiet. Maar laten we toch eens een poging doen.

Ben Gurion: ".. Het enige grote doel dat ons denken en werken zou moeten leiden is de verovering van het land en de opbouw ervan door grootschalige immigratie ... we moeten voortgaan ... in het bewustzijn van machtsrelaties, van de kracht van ons volk in dit land en in het buitenland." (1922)

Maar is het stichten van de staat Israel dan niet bedoeld om joden te redden van de slachting door de altijd latent aanwezige antisemitische dreiging, dus ondanks dit wat krijgszuchtige taaltje van Ben Gurion toch een nobel doel op zichzelf?

Chaim Weizmann, eveneens overtuigd zionist, die president van de staat Israel zou worden, in 1938 (sic):

Palestina kan de joden uit Europa niet opnemen. We willen dat alleen de opgeleiden Palestina binnenkomen ... de andere joden zullen .. het lot dat hen wacht moeten ondergaan. Deze miljoenen joden zijn stof op de wielen van de geschiedenis en mogelijk moeten ze worden weggeblazen ... We willen niet dat Tel Aviv zo'n inferieur getto wordt.

Zo'n citaat zonder bronvermelding eens voorleggen aan het CIDI, dat lijkt me wel een interessant experiment.

Bron: Yakov Rabkin, In naam van de Thora (2006)

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...