maandag 14 januari 2008

Nederland en Afghanistan 153

Zes kolommen breed opent de Volkskrant vanochtend met oud nieuws onder de kop: 'Militairen slachtoffer van eigen vuur.' Daaronder een foto van een stoer ogende generaal voorzien van zijn gelaatloze 'adjudant' die beiden door een gang wandelen. Het moet kennelijk een beeld van onverzettelijkheid oproepen. Ook de andere commerciele massamedia besteedden er uitvoerig aandacht aan, en ons kabinet natuurlijk. Dames en heren collega's van me: mag het een onsje minder worden? Zes kolommen op de voorpagina voor een doodgewoon bedrijfsongeval is absurd. Vooral ook wanneer we weten dat de dood van onschuldige Afghaanse burgers als gevolg van het - in het vakjargon van onze politici -'robuuste' optreden van Nederlandse militairen geen enkele serieuze belangstelling tot nu toe kreeg. Dat onze autoriteiten hypocriet zijn, is voorspelbaar en treurig genoeg. Laat de commerciele massamedia hen niet altijd imiteren. Er is sprake van een robuust bedrijfsongeval, zoals die overal in Nederland op elke dag van de week gebeuren. Terwijl ik dit zit te tikken valt ergens in ons land een bouwvakker van een stijger, of rijdt een automobilist zich dood. Zo is het leven nu eenmaal, collega's. Ik begrijp dat in een tijd van dalende oplagecijfers patriottisme uiterst lucratief kan zijn, maar beste collega's, blijf toch zoveel mogelijk journalistiek bedrijven. Dit is theater. Doe jullie huiswerk en besteedt nu eens aandacht aan de families over wie de BBC al zes jaar geleden schreef.

'Thursday, 3 January, 2002, 16:14 GMT
Afghanistan's civilian deaths mount

American bombs have reportedly killed thousands of civilians
The number of Afghan civilians killed by US bombs has surpassed the death toll of the 11 September attacks, according to a study by an American academic.
Nearly 3,800 Afghans died between 7 October and 7 December, University of New Hampshire Professor Marc Herold said in a research report.'


Lees verder: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/1740538.stm En vooral ook:
http://www.cursor.org/stories/archivistan.htm

1 opmerking:

Sonja zei

"De dood van de Nederlanders en hun Afghaanse bondgenoten zal volgens Van Middelkoop 'onze vastberadenheid versterken’ om een einde te maken aan het terroriseren van de bevolking door Taliban-strijders."

Dat staat er in de Volkskrant. Meer Nederlandse doden schijnt dus goed te zijn voor de 'missie', want het versterkt onze vastberadenheid. Jawel. Over lijken gaan ze, om de zaak te verkopen. De geïnformeerde lezer weet natuurlijk allang dat we roemloos uit Uruzgan worden geschopt. En we zijn al over de helft wat dat betreft.

Ik zie Van Middelkoop en Berlijn even goed in witte jassen biodynamische afslankslippers aanprijzen. Zoveel reclame op televisie is ook bijna geen probleem meer want de verschillen tussen actualiteitenprogramma's en 'commercials' worden steeds kleiner.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...