maandag 31 december 2007

Het Neoliberale Geloof 77

De slijpsteen voor de geest bericht het volgende:

'Shell gaat banen schrappen'
Gepubliceerd: 31 december 2007 11:43 Gewijzigd: 31 december 2007 11:45

Londen, 31 dec. Shell is van plan duizenden banen te schrappen om de kosten te drukken en de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen. Dat meldden diverse Britse media.
Het zou met name gaan om 3600 banen bij de informatietechnologiedivisie. Het olieconcern wil een groot deel van de it-activiteiten uitbesteden. Shell zou ook streven naar banenreducties bij andere onderdelen, waaronder de financiële afdeling. Bij het concern, actief in 130 landen, werken 108.000 mensen.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/economie/article876554.ece/Shell_gaat_banen_schrappen

Aldus de NRC/Handelsblad. Wat de kwaliteitsredactie verzuimt te melden is de context. En die is deze: Shell maakt de vele jaren vele miljarden winst voor de aandeelhouders. De aandeelhouders willen niet dat die winsten besteed worden aan grootscheepse investeringen in alternatieve energiebronnen die het voortbestaan van de mensheid niet in gevaar brengen. In diezelfde jaren van winst heeft Shell steeds meer op personeelskosten bezuinigd, al duizenden banen zijn zo verdwenen. Shell is dus nu weer'van plan duizenden banen te schrappen om de kosten te drukken en de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.' Wat bedoeld wordt is dat die miljardenwinsten nog steeds niet voldoende zijn. Winst kent in het kapitalisme geen maximum. Kapitalisten zijn onverzadigbaar. Zoals bekend is hebzucht een psychologische stoornis, die behandelbaar is, als de patient maar realiseert dat hij aan een stoornis lijdt. Onze samenleving is inmiddels zo ziek dat een stoornis als een verworvenheid wordt aangeprezen. En als zodanig wordt het verkocht door mijn collega's die zich als voetvolk van de neoliberalen gedragen. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Ook dit bedrog behoort tot het domein van de pathologie.

Geen opmerkingen: