woensdag 7 november 2007

De Volkskrant 60

Ik ben een tijdje gestopt met het lezen van de Nederlandse commerciele massamedia, net zoals ik al langer geleden gestopt ben met naar Hilversumse nieuwsprogramma's te luisteren. Het niveau is zo onnozel dat je er duizelig van wordt. Maar vanochtend belde een vriend van me met een verwijzing naar een artikel op de voorpagina van de Volskkrant van ene Henk Muller, met umlaut op de u. Er staat dit: Allereerst: Leiden. Niet dat Henk daar zit, maar het nieuws komt daar vandaan. 'De omstreden moslimtheoloog Tariq Ramadan (1962) wordt hoogleraar islam aan de Universiteit Leiden.' Verstandig denk je dan als geinteresseerde buitenstaander want het is onvermijdelijk dat er een Europese interpratatie van de islam gaat komen, daar zijn ze in Saoedie Arabie vreselijk bang voor, vandaar dat wahhabieten miljoenen aan subsidies besteden om een greep op de Europese islam te houden. Dat ontgaat kennelijk een aantal onnozele propagandisten in het Westen. Dat is geen probleem, zolang je er maar zo min mogelijk aandacht aan besteed. Maar de Volkskrant neemt deze zotten uiterst serieus. Zo schrijft Henk: 'Ook zou hij (Ramadan svh) te weinig afstand nemen van terreursdaden door begrip te tonen voor de achtergronden.' He, wat is dat nou? Hij heeft dus geen begrip voor de terreurdaden, maar begrip voor de achtergronden. Wat is daarop tegen? Is het begrijpen van de achtergronden een misdaad? Voorbeeld: een historicus die de achtergronden van de opkomst van het nazidom, het fascisme, het neoliberalisme niet begrijpt, is geen knip voor de neus waard, een rechercheur die een terroristische aanslag moet onderzoeken is geen knip voor de neus waard als hij niet de achtergronden begrijpt, een politicus die niet kijkt naar de achtergronden van het radicalisme onder islamieten, christenen of joden is geen knip voor de neus waard. Waarom wordt dit argument door de Volkskrant serieus genomen?

Meer Volkskrant: Sonja emailde het volgende:

'Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "De Pro-Israel Lobby 50" achtergelaten:

Burghoorn is weer bezig in de Volkskrant. Ha'aretz: Mushir al-Masri...beloofde het volk dat de voorzitter [Abbas] verslagen zou worden en elke referentie aan zijn bestaan zal worden uitgevlakt.Burghoorn: ‘Abbas wordt afgeslacht, en elke herinnering aan hem wordt weggevaagd’, voorspelde een andere spreker op het Hamaspodium in Jabalya."Het personen- en goederenverkeer tussen de Gazastrook en de Westoever mag door Israël onmogelijk zijn gemaakt, de boodschap van Rayyan en zijn medestanders kwam luid en duidelijk door in Ramallah en omstreken."Hier suggereert Burghoorn dat het dus eigenlijk wel meevalt met de Israëlische terreur. Ha'aretz is echter minder verlegen, die heeft het gewoon over de "collectieve straffen op de bevolking in Gaza"En deze is echt stuitend: "Na de verkiezingswinst van Hamas in januari 2006 heeft Abbas bijna anderhalf jaar geprobeerd in cohabitation met Hamas de Palestijnse Autoriteit te besturen. Gemakkelijk ging dat niet. De Saoedische koning moest de leiders naar Mekka halen om tot een vergelijk te komen. Het akkoord hield tot woede van de Saoedi’s maar kort stand, omdat de ongeduldigen binnen Hamas het tijd vonden voor een bijltjesdag in Gaza. De Hamasstrijders waren die dagen ontegenzeggelijk aan de bal, maar ze kwamen daarna tot de ontdekking dat ze zichzelf buiten spel hadden gezet."'

Zaterdag 27 oktober jongstleden vroeg de Volkskrant zichzelf af: 'Waar is Nederlandse Seymour Hersh?' Het stond in de kop, dus ik dacht dat de lezers een antwoord zou krijgen. Want die vraag is terecht. Waarom Volkskrant doen jullie niet aan serieuze onderzoeksjournalistiek? Maar zelfs die vraag onderzochten ze niet, en dus kregen de lezers geen antwoord op de door de krant zelf opgeworpen vraag. Rare krant.

Mijn dochter leest NRC.Next. Eergisteren lag de krant op de tafel en in het voorbijlopen zag ik als kop op de voorpagina: Pakistan leek op weg naar democratie. Ik dacht meteen, ik heb nooit gedacht, integendeel. Waarom dacht de NRC.Next dit wel? Waarom laat de redactie zich zo in de luren leggen? Is dat wel verstandig voor jonge journalisten om dat te doen? Ik werd nieuwsgierig. Op pagina 4 en 5 stond als kop: Musharraf laat de schijn vallen. Dat is nog gekker. Welke schijn? De man heeft een militaire staatsgreep gepleegd en de democratie aan kant gezet, in zijn gevangenissen wordt gemarteld. Wekt dat de schijn dat de man te goeder trouw is? Kennelijk voor NRC.Next wel, waarschijnlijk omdat de Amerikanen hem steunen. Ene Philip de Wit schrijft in zijn krant: 'Pakistan was destijds een van de weinige landen die diplomatieke banden onderhielden met de Talibaan in Afghanistan. Plotseling keerde Pakistan zich tegen het buurland. Daardoor konden de VS gebruik maken van de Pakistaanse vliegvelden voor de aanval op Afghanistan.' Philip is geen groot licht en zal het daarom ver schoppen in de Nederlandse journalistiek. 'Plotseling?' en toen pas konden de VS Pakistan gebruiken? Beste Philip het is juist andersom. De Amerikanen gaven Musharraf opdracht om de Taliban te laten vallen. Overigens nadat ze de Taliban uitgebreid in Houston hadden gefeteerd omdat de Amerikaanse oliemaatschappijen een pijplijn door het land wilden aanleggen. De president van Afghanistan was de vroegere adviseur van de Amerikaanse oliemaatschappij Unocal. En weet je wat zijn eerste beleidsdaad was, juist het goedkeuren van... een oliepijplijn. Verdiep je nu eens in je onderwerp, Philip voordat je anderen op een verkeerd been zet.

3 opmerkingen:

Sonja zei

Zo stelde Sacha Kester (een soort Pakistandeskundige of zoiets) vandaag in de Volkskrant de prangende vraag:

"Hoe kan het dat een militaire dictator die weigert zich aan de grondwet te houden, op zoveel steun kan rekenen van de VS, een land waarvan de leiders niet vaak genoeg kunnen zeggen dat ze overal ter wereld democratie willen brengen?"

Maar toen Musharraf hier in 2004 koninklijk werd onthaald, waarbij Zalm Musharraf nog feliciteerde met de liquidatie van een "terrorist", toen stelde zij die vraag niet. En toen heette Musharraf nog gewoon "president", waarbij er veel op schouders geklopt werd, met Bot en Zalm. Drie maanden later deelde Minister Bot de Tweede Kamer mee dat hij de drempel ging verlagen voor wapenexporten naar India en Pakistan. Vragen? Geen vragen.

Dezelfde Sacha Kester schreef vorige maand ook een "profiel" van Bhutto, genaamd Nieuwe glamour, oude corruptie. En daar ontbreekt een tenenkrommend feit in, namelijk Bhutto's financiële en militaire steun aan de Taliban in Afghanistan.

Kester heeft duidelijk nog nooit van het boek 'Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001' van Steve Coll gehoord.

En in 2001 in een interview in Newsweek verklaarde Bhutto onomwonden: "Initially we gave them political and diplomatic support. We also gave them fuel, food, communications, transportation. The Taliban rose up and were embraced by us because we saw them as the ticket to our own economic interests regarding Central Asia. [...] They listened to us. They did depend on our blessing so they didn’t want to annoy us."
Alleen de militaire hulp, via de Pakistaanse geheime dienst ISI, die weer nauw met de CIA samenwerkte, verzwijgt ze hier. Maar in het 'profiel' van Bhutto door Sacha Kester lezen we hier helemaal niets over. Niets over de ISI/CIA, niets over de steun aan de Taliban, ja zelfs heel Afghanistan wordt doodgezwegen.

National Security Archive, goede info hier:
Pakistan: "The Taliban's Godfather"?
Documents Detail Years of Pakistani Support for Taliban, Extremists
Covert Policy Linked Taliban, Kashmiri Militants, Pakistan's Pashtun Troops
Aid Encouraged Pro-Taliban Sympathies in Troubled Border Region
National Security Archive Electronic Briefing Book No. 227
August 14, 2007

Sonja zei

Georgië roept noodtoestand uit
Ongeveer hetzelfde, maar deze keer is het "president" en niet "dictator". En o ja, het is de schuld van Rusland. Ze zoeken het maar uit, ik ga naar bed.

Anoniem zei

Waar is de Nederlandse Seymour Hersh? Als ie er al zou zijn dan zou ie waarschijnlijk geen werk hebben.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...