vrijdag 26 oktober 2007

Het Israelisch Expansionisme 53

Eindelijk beginnen er juridische procesdures tegen de permanente Israelische schendingen van het Internationaal Recht. Kijken of de Nederlandse commerciele massamedia er aandacht aan besteden.

'PLO disputes Jerusalem rail plan.
Rory McCarthy in Jerusalem and Angelique Chrisafis in ParisFriday October 26, 2007The Guardian

The Palestinians have begun legal action against two prominent French companies in an attempt to stop work on a contested light-railway project in Jerusalem.
When it begins operating in 2010, the railway will stretch for eight and a half miles through West and East Jerusalem, taking, it is estimated, 400,000 passenger-journeys a day. Its backers say it will ease road congestion.
But the Palestine Liberation Organisation, which is bringing the court case, through its delegation in Paris, argues that the railway will breach the fourth Geneva convention by providing infrastructure to Jewish settlements on occupied land.
A key section of the line will run into East Jerusalem, linking Jewish settlements, which are home to tens of thousands of people, to the city centre. "This tram will constitute at least an element in the expansion of the colonisation of East Jerusalem by the state of Israel," the Palestinian delegation said in a statement.
The Palestinians say Israel is trying to exert more control over the east of the city. The tram, they say, will "contribute to hindering the Palestinians from exercising the right to govern themselves".
The Palestinians are calling on the tribunal de grande instance, the court at Nanterre, to cancel the Israeli contract given to Alstom, which will provide the train carriages, and to Veolia Transport, the public transport operator. Spokesmen for Alstom and Veolia said yesterday that they had no comment.'

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaag in Trouw:

Staat gestoeld op racisme is gedoemd (opinie)

Maarten Barends, werkt als jurist voor de Verenigde Naties

De VN pleiten voor mensenrechten, maar het Westen kijkt met Israël al vele jaren de andere kant op.

In zijn standaardwerk Pity The Nation over de moderne geschiedenis van Libanon beschrijft Robert Fisk in de eerste hoofdstukken zijn ontmoetingen en gesprekken met Palestijnse vluchtelingen in Libanon die in 1948 hun land ontvluchtten toen hele dorpen en wijken systematisch werden leeg geveegd en uitgemoord door Israëlische soldaten en paramilitairen. Velen tonen hem geëmotioneerd de vergeelde foto’s van hun huizen, die nog steeds veilig worden bewaard samen met de inmiddels verroeste huissleutels en hun Britse of zelfs Ottomaanse eigendomspapieren.

Nadien reist hij naar Israël en klopt hij aan bij dezelfde huizen (onder meer in Jaffa, ten zuiden van Tel Aviv) waar nu Israëlische staatsburgers opendoen. Sommigen weigeren hem te woord te staan en slaan de deur dicht, anderen reageren aangedaan en vol schaamte.

In 1948 werden meer dan 700.000 Palestijnse burgers uit hun huizen verjaagd en 60 jaar na dato is dit historische onrecht nog steeds niet rechtgezet. Sterker: actieve geschiedvervalsing (David versus Goliath) heeft ervoor gezorgd dat de rest van de wereld zich het lot van deze vluchtelingen nog steeds weinig aantrekt.

Wie in Nederland heeft weet van het Dalet Plan van David Ben-Gurion dat gedetailleerd beschreef hoe Palestina systematisch van zijn oorspronkelijke bevolking moest worden ontdaan? Wie weet eigenlijk dat de klus al bijna geklaard was toen een aantal Arabische landen hun Palestijnse buren halfhartig te hulp kwam, en dat zij met hun aftandse wapentuig tegenover een enorme overmacht stonden? Wie knikt begripvol bij namen als Deir Yassin, Lifta, Tantura en Ayn Al-Zaytun of één van de andere Palestijnse dorpen waar mannen, vrouwen, kinderen, ja zelfs baby’s werden geëxecuteerd, vrouwen werden verkracht en lichamen werden verminkt?

Wie weet van de huizen die in koelen bloede werden opgeblazen terwijl de bewoners nog aanwezig waren, of van de mortieren en vlammenwerpers die tegen onschuldige burgers werden ingezet?

Nu dragen het zo nu en dan oplaaiende Palestijnse geweld en het falen van het Palestijnse gezag om het lijden van hun volk een gezicht te geven ook zeker niet bij tot een evenwichtige beeldvorming, maar het zijn vooral de diepe schuldgevoelens in Europa vanwege de Shoah en het ongekende succes van de pro-Israël lobby in de VS die ervoor zorgen dat in het Midden-Oosten nog steeds slechts het recht van de sterkste geldt, en dat de Palestijnen – en Arabieren en moslims in het algemeen – lijdzaam moeten toezien hoe het landjepik en de etnische zuiveringen gewoon doorgaan.

Want terwijl de publieke opinie in met name Europa na het begin van de eerste intifadah (1987) geleidelijk aan wel meer oog heeft gekregen voor het lijden van de oorspronkelijke bewoners van Palestina heeft dit (nog) niet geresulteerd in politieke initiatieven die Israël echt treffen, zoals het opleggen van economische sancties, het instellen van een sportboycot en/of het opschorten van diplomatieke betrekkingen.

Hoe dit ook zij, een natiestaat die is gestoeld op racisme en discriminatie is gedoemd ten onder te gaan. Vroeg of laat zal Israël zich net als Zuid-Afrika moeten transformeren tot een seculiere democratie waar alle burgers, ongeacht hun afkomst of geloof, gelijke rechten hebben en deze ook als zodanig in rechte kunnen opeisen.

Een land dat verantwoordelijkheid neemt voor de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die in het verleden in zijn naam zijn begaan en dat zich houdt aan het thans geldende oorlogsrecht en het internationale mensenrechtendiscours zoals dat na de Tweede Wereldoorlog onder auspiciën van de VN is ontwikkeld en vastgelegd.

Kortom: een land dat het huidige Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook omvat, dit in tegenstelling tot het hopeloze principe van een two-state oplossing. Een land waar joden, moslims en de vaak vergeten christelijke minderheid in vrede met elkaar –- en met hun buurlanden – kunnen samenleven.

Dat is overigens niet alleen het beste voor alle bewoners van Palestina, maar ook voor het Westen. Het lijden van de Palestijnse burgerbevolking is zo’n trauma voor de moslimwereld dat het vaak een doorslaggevend argument is voor jonge, wanhopige moslims om zich aan te sluiten bij radicale moslimgroeperingen. En daarmee krijgt de voortdurende onderdrukking van de Palestijnse burgerbevolking een internationaal, ja mondiaal karakter.

De weigerachtige houding van Europa en de VS om Israël aan te pakken draagt in hoge mate bij tot de polarisatie van de verhoudingen tussen de islamitische wereld en het westen en ondergraaft ons buitenlands beleid in hoge mate. Of het nu gaat om terreurbestrijding, versterking van de internationale rechtsorde of de non-proliferatie van kernwapens, het meten met twee maten tast onze geloofwaardigheid, en daarmee onze effectiviteit, aan en het is de hoogste tijd dat het roer omgaat.

Anoniem zei

Vandaag ook in Trouw:

Israël wil energielevering aan Gaza-strook verminderen

Van onze correspondente

Israël is van plan de leverantie van energie aan de Gazastrook geleidelijk te verminderen. Het is een antwoord op de aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook, al zegt Israël dat het deel is van een verder verbreken van de banden met dit gebied.

In de zomer van 2005 vertrok Israël uit Gaza, maar in feite houdt het de strook met zijn 1,5 miljoen inwoners in een ijzeren greep.

Een staken van de energietoevoer betekent dat de situatie in Gaza nog ondraaglijker word. In eerste instantie gaat Israël de stroomtoevoer een kwartier onderbreken, daarna een half uur, en die periode dagelijks verlengen zolang de raketaanvallen doorgaan. Israël levert zestig procent van de elektriciteit van Gaza.

Hamas, die deze zomer de macht in Gaza overnam en Fatah verdreef, noemt het Israëlische plan een misdaad tegen de menselijkheid.

Volgens gegevens van het Israëlische leger zijn de afgelopen vier maanden duizend raketten op Israël afgevuurd. De meeste raketaanvallen worden uitgevoerd door de zogeheten Volksverzetscomités, veelal lokale milities van verschillende facties.

Opmerkelijk genoeg is juist Hamas’ rivaal, de met Fatah gelieerde al-Aksabrigades, sterk vertegenwoordigd in de milities.

In een interview met de Britse krant The Guardian, vertelde een commandant van de Al-Aksabrigades dat zij gebruik maken van Google Earth om hun doelen in Israël te bepalen. „We halen de details van Google Earth en checken ze met onze kaarten van stadscentra en gevoelige gebieden”, aldus de commandant.

Op zijn site toont The Guardian ook een video met opnamen hoe zo’n aanval in zijn werk gaat. Bekijk de video van The Guardian op www.trouw.nl/gazastrook

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...