woensdag 27 juni 2007

De Commerciele Massamedia 83

Na alle uitgebreide berichtgeving in het buitenland heeft Trouw zich genoodzaakt gezien om aandacht te besteden aan de CIA-misdaden, maar dan in een uiterst kort en warrig artikeltje.

'CIA-documenten over testen LSD op burgers (laatste nieuws)'
Zie: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article738469.ece/CIA-documenten_over_testen_LSD_op_burgers_laatste_nieuws

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar wat mij is opgevallen in de berichten over de CIA-misdaden en hun grootschalige schendingen van het Amerikaans en internationaal recht, is de wijze waarop de westerse commerciele massamedia dit brengen. Niet prominent, min of meer alsof hier sprake is van een soort aberratie van het systeem, en als nieuws dat men voor kennisgeving aanneemt. Maar het schenden van de democratie door de machtigste geheime dienst ter wereld is niet zomaar een bedrijfsfout van overijverige medewerkers. Dit is geen aberratie, maar de kern van ons systeem. Hier wordt de burger verteld dat de belangrijkste geheime organisatie die naar verluidt in het leven is geroepen om de democratie te beschermen juist die democratie om zeep heeft geholpen. Niet per ongeluk 1 keer, maar decennialang talloze keren en bewust, met steun van diverse Amerikaanse presidenten en talloze volksvertegenwoordigers, die hiervan op de hoogte waren. En daar werden miljarden aan belastinggeld voor uitgetrokken. Het is ongeveer vergelijkbaar met het volgende: stel de westerse commerciele massamedia hadden ontdekt dat leden van het politbureau van de Sovjet Unie miljarden roebels naar Zwitserse banken hadden gesmokkeld, dan hadden die media daar maandenlang onderzoek naar verricht en uitgebreid daarover gepubliceerd. En terecht, want dit zou het morele en politieke failliet van het communistisch systeem hebben betekend. Maar nu de westerse commerciele massamedia ontdekken dat de CIA hun democratie al die jaren om zeep hielp, betekent dat voor hen niet het morele en politieke failliet van het zogeheten democratisch systeem. Ze vinden dit nieuws zelfs niet relevant genoeg om ermee te openen op de voorpagina en maandenlang te onderzoeken hoe het komt dat het veel geprezen democratische systeem ineens van binnenuit uitgehold blijkt te zijn. Welnee, het wordt tussen talloze andere ditjes en datjes gepresenteerd alsof het allemaal niet zo bijzonder is. Mijn collega's lijken het zelfs normaal te vinden, niet gekker dan allerlei andere zaken. Dat ondertussen Nederlandse soldaten honderden miljoenen aan belastinggeld er doorheen jagen om in Afghanistan dit systeem te introduceren, lijken ze niet gek te vinden. In elk geval niet gek genoeg om vanuit deze optiek erover te berichten. De schijn heeft de werkelijkheid in onze cultuur allang achterhaald. Het voor de westerse samenleving kennelijk veel belangrijkere gegeven dat majoor Alida Bosshardt van het Leger des Heils ons ontvallen is, heeft de CIA-onthullingen alom in de polder verdrongen. God zij met ons.

'It is capital alone that makes all the appropriate decisions and then afterwards mobilizes the American ideology in question to serve it. The means utilized - unparalleled systematic disinformation - are thus effective, isolating critical thinkers, subjecting them to constant, hateful blackmail. Power then succeeds, with no difficulty, in manipulating an "opinion" held togheter by its foolishness,' aldus Samir Amin in The Liberal Virus.

Ga zo door collega's en jullie maken ook de mensheid gek.

Misschien kunnen de journalisten van de Nederlandse commerciele massamedia zich buigen over de vraag waarom de CIA, met steun van de gevestigde orde, het nodig vond om de Amerikaanse democratie ernstig en langdurig te schenden? Ik bedoel, waar berust hun belang op? Waarom was het nodig? Waarom moest die parlementaire democratie op grote schaal langdurig worden geschonden? Als dat nu eens serieus onderzocht wordt, dan zullen mijn collega's verrassende ontdekkingen doen, en beseffen hoe lang ze al gebruikt worden.

Zie voor de onthullingen: http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB222/index.htm

2 opmerkingen:

Sonja zei

Dat was me ook opgevallen, de media brengen het in de trant van: 'ja zo ging dat toen', een soort nostaligische sfeer, en daar blijft het dan bij. Ach het het was maar Castro (en niets over Lumumba). Nergens een veroordeling van dit systeem, waarvan iedere beetje journalist wel weet dat er niets veranderd is bij de CIA. Maar iedereen doet het af met "illegale activiteiten" alsof het om een overtreding van Paris Hilton gaat.

"evidence of paranoia and occasional incompetence", "Stasi imitation", "a dark history", "a no-holds-barred culture", "a rogue agency", "far outside the law", "a litany of illegal acts", schrijft de New York Times.

Trouw maakt zich ervan af met: "meestal illegale operaties".
Het Parool en BN/De Stem (Frank Hendrickx): "pijnlijke episodes uit de geschiedenis van de dienst" (pijnlijk voor wie?)
De NOS doet een poging: "schokkende bekentenissen" en "Critici stellen dat de CIA liever praat over de zondes uit de Koude Oorlog, dan over die uit de oorlog tegen terreur." (critici... vanwege?)
De Gelderlander vind er helemaal niets van en in het NRC (nog) niks.

Het Gereformeerd Dagblad doet het aardig met wat meer verbanden naar naar recente CIA-misdaden, maar schrijft tegelijkertijd luchtigjes over de "vuile was" en stelt de lezer gerust met "Het plan is niet uitgevoerd - Castro leeft nog steeds." en "Buitenlandse moordplannen werden later bij presidentieel besluit verboden." We kunnen dus weer gerust gaan slapen.

Anoniem zei

De behandeling van de "familiejuwelen" van de CIA in de media doet me denken aan de woorden van Harold Pinter over de smerige oorlogen door de VS in zijn Nobelprijs-rede van vorig jaar: "It never happened. Nothing ever happened. Even while it was happening it wasn’t happening. It didn’t matter. It was of no interest."

Roger Morris geeft een fascinerend beeld van de CIA-cultuur in zijn driedelige artikel over Robert Gates (opvolger Rumsfeld). Die cultuur is er een van ijzervreterige domheid en wreedheid . En inderdaad, zoals jij zegt Stan, de gewelddadige complotten zijn geen betreurenswaardige excessen maar vormen een institutioneel onderdeel van Amerikaanse rol in de wereld.

Inleiding en links naar Morris' artkelen:

http://www.bogobogo.nl/artikel/514/1710279.html

Nogmaals bedankt voor je onvermoeibare inzet om de propagandistische eenzijdigheid van de commerciële media aan de kaak te stellen.