vrijdag 8 juni 2007

De Commerciele Massamedia 73

'Als zij nog een Big Mac wil, kan dat hoor!
[Geen achtergronden in de media bij kritiek G8-top]
Door Wubby Luyendijk Antiglobalisten, andersglobalisten, autonomen.

Sinds zaterdag vechten de raddraaiers onder hen zich elke dag het nieuws in. Met zwarte petjes en zwaaiende vuisten. Voorzien van capuchons, zonnebrillen en mondbeschermers.
Ze willen de G8-top aan de Oostzee verstoren. In de badplaats Heiligendamm komen de acht regeringsleiders vandaag bijeen. Achter een enorm stalen hekwerk, tweeënhalve meter hoog, twaalf kilometer lang, en beveiligd door 16.000 politieagenten. Leerden we daags voor de rellen in EénVandaag, Nova en de ZDF-productie Hinter verschlossenen Türen.
Tot dit weekend was het nog pais en vree. Dat bleek uit dezelfde ZDF-reportage. Want de Duitse tv-makers bleven, anders dan hun Nederlandse collegas, niet plakken in hotel Kempinski, op het bed van Poetin, om te worden vertroeteld door allerhande pr-mevrouwen. Nee, zij gingen samen met dorpsbewoner Schwartz en hond Holly extra wc-rollen inslaan. En ze bezochten de tentenkampen van demonstranten.
Die boden een lieflijke aanblik. Zwarte capuchons zaten naast blozende meisjes in gebatikte bloemenjurkjes. Padvinders in korte broek naast bozige mannen met zonnebrillen.
Samen uitkijktorens timmeren in het zand. Gebroederlijk naaktlopen tegen de afbraak van arbeidsrecht. Met (particuliere?) beveiligingsmannen in discussie over verdere privatisering van de publieke sector. En daarna met zijn allen, gezellig, biologisch-dynamische tomatensoep eten uit een grote pan.
En hé? Sprak daar een zwarte capuchon Nederlands ?

Helaas, de camera zwiepte weg.
Wat volgde zag u dit weekend kort in het NOS Journaal. Stokken tegen stenen. Waterkanonnen tegen vuurflessen. Een veldslag in Rostock. Zodat ik nu al vier dagen de Nederlandse netten afstruin op zoek naar antwoorden op een heleboel vragen. Zijn de raddraaiers antiglobalisten? Heeft het politieoptreden de demonstranten verder verdeeld? En wat precies willen deze neezeggers wel?
Helaas: achtergronden bij de rellen brachten de publieke omroepen deze dagen niet. Helemaal niet. Nergens. Nul komma nul.'

Lees verder: http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/728.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is een een-tweetje overheid media. De media willen alleen de rellen filmen. Dat doen ze nl. bij alle demo's. Anders berichten ze er niet over. De overheid zorgt voor de rellen - er bevinden zich namelijk provocateurs tussen de vreedzame demonstranten.

Zie o.a. http://de.indymedia.org/2007/06/182334.shtml

Of

"Im Juli 2001 fanden anlässlich des 27. G8-Gipfels Demonstrationen statt. Mehr als 200.000[1] Bürger demonstrierten friedlich in Genua. Die italienische Polizei schleuste Black Block-Anhänger als Provokateure in die Demonstrationen ein. Die italienische Polizei griff gegen die Globalisierungsgegner äußerst hart durch, ließ eine große Zahl festnehmen und verletzte viele zum Teil schwer."

Dit is ook op tv geweest, maar dan op rechtstreekse beelden via indymedia. (Maar waar dat te vinden is?)

(zie http://www.bushtrash.com/articles/060607g8.htm

Anoniem zei

Ha, maar voor antwoorden op dit soort vragen heb je toch globalinfo.nl?

Neem bijvoorbeeld: de G8 en de geruchtenmachine: http://www.globalinfo.nl/content/view/1258/30/

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...