donderdag 24 mei 2007

Wijsheid 16


Opperhoofd Luther Standing Bear, Sioux indiaan:
Wij beschouwden de grote open vlaktes, de prachtige golvende heuvels, en de kronkelende stromen met struikgewas, niet als ''wild''. Alleen voor de witte man was de natuur een "wildernis" en alleen voor hem was het land "vergeven" van "wilde" dieren en "wilde" mensen. Voor ons waren ze tam. De aarde was overvloedig, wij werden omringd door de zegeningen van het Grote Mysterie. Pas toen de harige man uit het oosten kwam en met brute razernij ons en onze families die we lief hadden groot onrecht aandeed, werd de natuur voor ons "wild". Toen de dieren in het woud voor zijn komst op de vlucht gingen, pas toen begon voor ons het "Wilde Westen."
Wij westerlingen moeten onszelf de vraag stellen waarom wij deze wijsheid inferieur vonden aan onze eigen doelstellingen. Zo inferieur vonden we de Indianen dat we meenden recht te hebben op hun land, hen opgesloten in concentratiekampen en degenen die zich daartegen verzetten, uitroeiden. De westerse christelijke cultuur heeft miljoenen van hen vermoord, hele culturen bijkans van de ene op de andere dag vernietigd, op zoek naar goud, zilver, en land. Wat gaf ons het recht die misdaden te plegen? En hoe kunnen we stoppen met die misdaden als we tot nu toe geen echte verantwoording hebben afgelegd voor ons expansionisme? Waarom zouden we ermee stoppen als we er toch ongestoord mee wegkomen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe is het op het moment in Nederland? Hier in Duitsland wordt het hobby, om de 'christelijke cultuur' als beschaafd en humanisties te presenteren vanwege (inplaats van ondanks) het christendom, natuurlijk in tegenstelling tot de islam. Zelfs in de TAZ krijgen zulke stemmen een kans.

Antisemitisme? HAHA

  Abu Har al-Goudhadi @HarryVeenendaal · 32 m Geestig. Nauwelijks Kamerleden tijdens het #antisemitismedebat . Donderdag 16:00 uur. Vrijdag ...