dinsdag 10 april 2007

De Volkskrant 23

Ideologische journalisen zijn veelal traag van begrip. Neem bijvoorbeeld Alex Burghoorn van de Volkskrant. Vandaag schrijft hij in zijn krant:

'Hamas geeft Israël lijst honderden gevangenen voor ruil.
Van onze correspondent Alex Burghoorn

JERUZALEM - De islamistische Hamas-beweging heeft Israël een lijst overhandigd met de namen van zeker enkele honderden Palestijnse gevangenen die Hamas wil ruilen tegen Gilad Shalit, de Israëlische soldaat die tien maanden geleden bij de grens van de Gazastrook is ontvoerd…
Strijders van Hamas hebben Shalit in juni op Israëlisch grondgebied ontvoerd. Nadat een groots legeroffensief in de Gazastrook zijn bevrijding niet dichterbij had gebracht, is Israël met Egyptische bemiddeling onderhandelingen begonnen.'

Zie: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article414202.ece/
Hamas_geeft_Israel_lijst_honderden_gevangenen_voor_ruil

Twee opmerkingen: Waarom gebruikt Alex Burghoorn de kwalificatie 'ontvoerd' voor een krijgsgevangen genomen zwaar bewapende Israelische tankschutter die onderdeel uitmaakte van een leger dat de Palestijnse burgers in Gaza terroriseerde? Vanwaar die verdraaiing van feiten? Ook Burghoorn weet dat volgens het internationaal recht een volk zich gewapend mag verzetten tegen een bezetter. Dat gebeurde hier. Israel bezet Palestijns gebied al bijna 40 jaar lang en negeert daarmee al vier decennialang VN-resoluties. Dit is de kern van het conflict. Aangezien de Palestijnen zich tegen het Israelische leger mogen verzetten, kan er ook geen sprake zijn van ''ontvoeren.'' Tegelijkertijd is het zo dat het ontvoeren van Hamas-ministers door Israel wel in strijd is met het internationaal recht. Israel heeft geen rechtsgrond om democratisch gekozen volksvertegenwoordigers te 'arresteren' zoals de Volkskrant en de andere Nederlandse commerciele massamedia dit noemden. Nee, die ministers werden nu juist 'ontvoerd.' Hoe komt het dat dit niet tot Alex doordringt? Een maand of negen geleden schreef ik:

'Terwijl de propaganda van Olmert ongeclausuleerd door Alex en andere westerse correspondenten wordt doorgegeven, confisqueert Israel nog meer Palestijns gebied op de Westbank. Maar ook dat verzuimt Burghoorn te melden. De Volkskrant wil het beeld oproepen dat onschuldige jongens ineens vermoord, gewond of ontvoerd zijn door gewelddadige Palestijnen. Notabene een jongen van negentien met een bril. Vandaar dat de Volkskrant in een commentaar schrijft; “Dat Israel de Palestijnse overval niet over zijn kant laat gaan, is begrijpelijk.’ Dit is geen journalistiek meer, maar propaganda. De Volkskrant gedraagt zich als de Pro-Israel lobby. Blokker heeft gelijk. Het wordt tijd om te vertrekken bij de Volkskrant, hij als columnist en wij als abonnee.' Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/07/de-volkskrant-6.html

'Ook het gebruik van het woord ''ontvoering'' is tekenend voor de gekleurde manier waarop bericht wordt. Worden militairen ontvoerd in een gewapend conflict? Nee, ze worden gevangen genomen, krijgsgevangen. Van ontvoering is pas sprake als het een burger betreft. Deze 19-jarige korporaal is een militair zodra hij achter zijn machinegeweer op een tank zit.' Zie:
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/06/de-israelische-terreur-44.html

Burghoorn kwalificeert de terreur van het Israelische leger tegen de Palestijnse burgerbevolking als 'een groots legeroffensief.' Groots??? Hoe groots? Bedoel je grootscheeps Alex, of bedoel je groots, prachtig, fier? Volgens mij heb je je helemaal laten meeslepen, en is dit een schitterende Fehlleistung. Een Freudiaanse slip of the pen. Kijk de dikke Van Dale er nog eens op na, Alex, dan weet je tenminste wat je schrijft. Legeroffensief??? Hoe nu Alex? Een legeroffensief is tegen een ander leger gericht, met tanks en veldslagen. Een zwaar bewapend leger dat tegen licht bewapende milities en een burgervolking in actie komt, is niet bezig met een offensief maar met een slachtpartij. Dat heb ik met eigen ogen kunnen zien Alex. Beste collega, misschien is het goed als je een keer bezet gebied ingaat en van daaruit enkele maanden bericht. Of jaren, net als Amira Hass, de joods-Israelische verslaggeefster van de Israelische kwaliteitskrant Haaretz die in bezet gebied leeft en uit eigen ervaring bericht over de dagelijkse terreur van het Israelische leger en de Israelische bezettingspolitiek. Neem een voorbeeld aan haar, in plaats van de berichten van de internationale persbureaus over te schrijven en het nakwaken van de Israelische overheidspropaganda. Stel je in godsnaam een beetje onafhankelijk op.

1 opmerking:

Sonja zei

Wat de schrijver ook nalaat te vertellen (alsmede de wereldpers), is dat het 'ontvoeren' en de ruilhandel tussen gevangenen aan de orde van de dag is.

Wat de schrijver ook vergeet te vermelden is dat Israël niet alleen soldaten 'ontvoert', maar ook burgers, journalisten en politici. En niet alleen in de bezette gebieden, maar ook in Libanon.

Lees 'A History of Israeli-Palestinian Prisoner Exchanges'
http://www.counterpunch.org/assad07142006.html
"Arrangements for prisoner exchanges between Arab governments and Israel date back to 1948."

Zie ook Google met de zoekwoorden israel kidnaps palestinians

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...