woensdag 4 april 2007

De Volkskrant 19


De Los Angeles Times bericht:

'Faye Turney and the other British sailors smile to the press after a speech by President Ahmadinejad in which he announced their immediate release. Ahmadinejad greeted the sailors at his presidential compound.
(Majid Saeedi / Getty Images)'

Zie: http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-brits5apr05,0,3363390.story?track=mostviewed-homepage

Een week geleden schreef de Volkskrant-opiniemaker Henk Muller het volgende:

'De verhouding tussen het Westen en Iran is, ook militair, nu uiterst gespannen. De VS hebben hun troepen in de regio de laatste tijd flink versterkt en zijn dinsdag grootscheepse manoeuvres begonnen, inclusief ''luchtaanvallen''.'
Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/03/iran-152.html

Naderhand zag de Volkskrant lezer op de voorpagina onder een maar liefst zes kolommen brede foto van een Amerikaanse patrouilleboot op het punt te worden 'gelanceerd',' zoals de Volkskrant dit noemde. Eronder stond: Eén vonkje en het is oorlog in de Golf.' Een uitspraak van een Amerikaanse marineman die de Volkskrant klakkeloos zonder aanhalingstekens overnam. Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/03/iran-154.html

Inmiddels was een Volkskrant-journalist al aan het 'front.'

Ondertussen stelde ik de Volkskrant-redactie de vraag waarom de krant niet de context belichtte, waarin dit conflict zich afspeelde en waarover de angelsaksische pers wel berichtte. Per slot van rekening, wanneer de krant wel een journalist naar de regio stuurt die een ondergeschikte militair naar zijn mening vraagt, waarom zou de Volkskrant dan niet internet raadplegen om beter geinformeerde bronnen te raadplegen, zoals de vier sterren generaal buiten dienst Wesley Clark? Mogen de Volkskrant-lezers deze feiten niet weten? Mogen ze de achtergronden, de context niet weten? Waarom beseft de Volkskrant-redactie niet dat ze nu gebruikt wordt als propagandakanaal? Gezien de achtergrond en de context, de feiten, is het toch niet zo moeilijk om dat te beseffen? En denkt de Volkskrant redactie werkelijk dat haar lezers zo stupide zijn dat ze deze propganda even klakkeloos en gedachteloos zal slikken als de redactie zelf? Het raadplegen van internet is veel zinniger en goedkoper dan het sturen van een journalist die onder strenge militaire voorwaarden aan boord van een Amerikaans schip rondgeleid wordt. Sterker nog, als hij iets zou schrijven dat de Amerikaanse militairen onwelgevallig is dan worden hij en de Volkskrant voortaan door de Amerikaanse autoriteiten geboycot. Daarom weten de embedded journalist en de Volkskrant maar al te goed wat wel en niet geschreven mag worden. Uit eigen ervaring weet ik hoe journalisten in conflictsituaties aan banden worden gelegd. Vandaar dat onafhankelijke journalisten als - om er maar twee te noemen - John Pilger en Robert Fisk, journalisten van wereldnaam, zich nooit in een dergelijke situatie laten manoeuvreren, waarbij autoriteiten beperkingen kunnen opleggen. Waarom doet de Volkskrant dit wel? Ik zal het opnieuw mijn collega's bij de Volkskrant vragen. Of ik antwoord krijg begin ik te betwijfelen.'

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/03/iran-157.html

En zoals gebruikelijk is bij de Nederlandse commerciele massamedia kreeg ik er geen antwoord op. Wat nu wel duidelijk is, is dat de Volkskrant het conflict presenteerde als een conflict tussen Iran en het hele Westen en op zijn minst suggereerde dat het conflict op het punt stond in geweld te eindigen. Een mogelijk bombardement van Iran leek als het ware vooraf gelegitimeerd te worden door de Volkskrant. De krant deed het voorkomen alsof een aanleiding de oorzaak van een gewapend treffen zou zijn.

Een onafhankelijke journalistiek stelt zich veel neutraler op, al was het maar om niet later ineens te moeten melden dat het conflict met een sisser is afgelopen. Maar de Volkskrant is er wel helemaal klaar voor, klaar voor een verpletterend bombardement van Iran, geweld dat geen enkele oplossing zal dienen, net zomin als het geweld tegen Irak een oplossing heeft geboden. Maar de buitenland-redactie van de Volkskrant leert niets van eerder gemaakte fouten.
Zie ook:
'Iran Says British Captives to Be Freed
TEHRAN, Iran (AP)
President Mahmoud Ahmadinejad said Iran would free the 15 detained British sailors and marines Wednesday as an Easter holiday "gift" to the British people.
He said the captives, who were seized while on patrol in the northern Persian Gulf on March 23, would be taken to the airport following his news conference, but Iranian state television reported they would leave Iran on Thursday. An Iranian official in London said they would be handed over to British diplomats in Tehran.
After the news conference, state television showed Ahmadinejad meeting with the British crew, dressed in business suits, at the presidential palace. He shook hands and chatted with them through a translator, and a caption to the video said the meeting was taking place as part of the "process of release."
"We appreciate it. Your people have been really kind to us, and we appreciate it very much," one of the crew could be heard telling Ahmadinejad in English
Another said: "We are grateful for your forgiveness."
Ahmadinejad responded in Farsi, "You are welcome."
Iranian TV said the British captives had watched Ahmadinejad's news conference live and were ecstatic when a translator told them what the president had said.
Their release would end a 13-day standoff between London and Tehran that was sparked when the crew was seized as it searched for smugglers off the Iraqi coast. Britain denied Iranian claims the crew had entered Iranian waters.
In London, the office of Prime Minister Tony Blair said it welcomed the news. President Bush, who had condemned the seizure of the Britons and referred to them as "hostages," also welcomed the news, said his national security spokesman, Gordon Johndroe.'

2 opmerkingen:

Thesingh zei

Goedemorgen Stan,

Moet je vandaag even het commentaar lezen van de Volkskrant over deze kwestie. Als ik niet beter wist zou ik zeggen dat ze rechtstreeks vanuit het Pentagon betaald worden.

Anoniem zei

De Volkskrantredactie maakt af en toe een plan. Dan neemt ze zich voor iemand of iets te grazen te nemen en dergelijke. Dat heeft ze met Fortuijn gedaan, bijvoorbeeld, tot latere spijt van misschien een enkele redacteur. Maar de gewoonte bestaat nog hoor.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...