donderdag 8 maart 2007

Shell

Uit Shell Venster, een tweemaandelijkse interessante uitgave van Shell Nederland:

'EU energiebeleid 07

Reactie Jeroen van der Veer op EU-energieplan

Prikkels en regels

inleiding

Overheden moeten via een robuust wettelijk kader bedrijven helpen ‘de aanval op CO2 te openen’. Aldus Jeroen van der Veer, Chief Executive van Royal Dutch Shell in een reactie op het energie- en klimaatplan van de EU. Een extract uit zijn visie zoals die is gepubliceerd in de Financial Times en NRC Handelsblad.

tekst

“Het nieuwe energiebeleid zoals dat door de Europese Unie wordt voorgesteld, omvat veel goede ideeën en stelt ambitieuze doelen om de uitstoot van broeikasgassen binnen betrekkelijk korte tijd te verminderen. De ervaring leert echter dat agressieve doelstellingen weinig betekenen, tenzij de regeringen van de EU-lidstaten voor prikkels en regels zorgen die die doelstellingen haalbaar maken.”
“Zulk beleid valt in twee brede categorieën uiteen: normen en marktmechanismen. Beide zijn nodig om een aanzet te geven voor innovatie en technologieontwikkeling. Uit de praktijk blijkt dat het stellen van normen, die uiterlijk binnen tien jaar in werking moeten treden, in sommige gevallen de opkomst van nieuwe technologie kan versnellen.”
“Beleidsmakers over de hele wereld zouden meer gebruik moeten maken van flexibele marktmechanismen zoals het aftoppen van koolstofemissies en handel in emissiekredieten, zoals die sinds 2005 onder het EU-systeem voor handel in emissierechten plaatsvindt. Hoewel die Europese CO2-markt een goed begin is, dient de emissiehandel mondiaal te worden om echt effectief te zijn. Pas als door wijd verbreide emissiehandel de kosten van CO2-uitstoot duidelijk zijn komen vast te staan, zullen bedrijven die kosten routinematig opnemen in hun berekeningen voor grote investeringen zoals elektriciteitscentrales en raffinaderijen, die vaak een levensduur van dertig jaar of meer hebben.”

Aanval op CO2
“Onder het huidige Europese systeem voor koolstofemissiehandel kunnen bedrijven initiatieven voor het afvangen en opslaan van CO2 niet in mindering brengen op hun emissies. Dat moet veranderen. Daarnaast kunnen gemeenschapsgelden worden gebruikt om deze technologie sneller levensvatbaar te maken. Als een nauwere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven uitblijft dan zijn er weinig prikkels om projecten te ondernemen - en zal de praktijk van het afvangen van koolstof zich waarschijnlijk in een veel te laag tempo ontwikkelen.”
“Voor bedrijven als Shell is duidelijk een belangrijke rol weggelegd. Onze eigen verbeteringen op het gebied van efficiënt energiegebruik leveren nu al circa een miljoen ton per jaar aan CO2-besparingen op. Wij zijn reeds een van ‘s werelds grootste distributeurs van biobrandstoffen. Sinds 2000 hebben wij meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie en waterstof.”
“Maar er is geen enkele onderneming of bedrijfstak die het probleem van wereldwijde klimaatverandering doeltreffend alleen kan aanpakken. Als overheden een robuust wettelijk kader verschaffen, dan kunnen bedrijven beter helpen om ‘de aanval op CO2 te openen’. Omgekeerd, als die overheden zich niet van hun taak kwijten om het probleem aan te pakken, mogen wetgevers noch de samenleving verwachten dat het bedrijfsleven het karwei wel in zijn eentje zal klaren.'

Geen opmerkingen: