vrijdag 2 maart 2007

Het Kabinet 2


'Weblog Harry van Bommel
donderdag 1 maart 2007, 10.39 uur
Categorie: Algemeen
De onderste steen moet boven
Nog steeds krijgen we geen antwoord op heel veel vragen rond de steun aan de inval in Irak. Ik heb de feiten op een rijtje gezet in een leesbaar boekje. Het boekje dient als basis voor de motie vandaag in het debat met de regering. Een parlementair onderzoek moet er komen. Het boekje kost EUR 2,30 (excl. verzendkosten) en is eenvoudig te bestellen. '
Ondertussen bericht Trouw:

'Verdeeldheid in PvdA om onderzoek Irak
door Teun Lagas
De nieuwe PvdA-fractieleider Tichelaar heeft zijn fractiegenoten zwaar onder druk gezet om tegen een onderzoek te stemmen naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

De sfeer in de nieuwe regeringscoalitie mag niet bedorven worden door afwijkend stemgedrag van de PvdA-fractie in deze gevoelige kwestie, maakte Tichelaar zijn partijgenoten duidelijk. Aanvankelijk dachten de hardnekkigste PvdA-voorstanders van het Irak-onderzoek dat ze in het parlement de vrije hand hadden. Tichelaar corrigeerde hen.
SP, GroenLinks en D66 daagden de PvdA gisteren uit hen te volgen in een studie naar de vraag waarom Nederland in 2003 zo snel de Amerikaanse president Bush volgde.
In het regeerakkoord blokkeerde het CDA de oude PvdA-wens om terug te blikken op de omstreden keuze destijds van premier Balkenende en oud-minister van buitenlandse zaken De Hoop Scheffer, de huidige Navo-baas. „Een zwaar verlies”, gaven de PvdA-onderhandelaars toe.
Tijdens de kabinetsformatie voorspelden PvdA-Kamerleden dat hun fractie wel zou mogen instemmen met nieuwe initiatieven uit het parlement om de kwestie Irak alsnog tegen het licht te houden. Toen de SP gisteren zo'n uitspraak van de Tweede Kamer vroeg, bleek de PvdA echter gebonden door een herenakkoord, dat de onderhandelaars achter de schermen sloten. Een kleine groep PvdA-Kamerleden eiste alsnog het recht het Irak-onderzoek als een vrije kwestie te beschouwen. Andere PvdA’ers steunden de lijn Tichelaar: de fractie moet zich niet via een omweg distantiëren van het regeerakkoord. Uiteindelijk kreeg een motie van de SP geen enkele steun van de sociaal-democraten.
PvdA’ers mogen van Tichelaar wel openlijk blijven klagen over gebrek aan Nederlands zelfonderzoek.
De zaak is louter principieel: zelfs met steun van de PvdA is er nu geen Kamermeerderheid voor zo’n onderzoek.'
Verdeeldheid_in_PvdA_om_onderzoek_Irak

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...