woensdag 17 januari 2007

Philip Freriks 5

Het 8 uur Journaal van de NOS was vanavond weer geweldig. En dat is niet verwonderlijk, want het werd gepresenteerd door Philip Freriks, die - naar het schijnt - zelf zijn teksten schrijft. Dat blijkt telkens weer uit het feit dat Philip niet weet wat hij precies zegt. Vanavond zei hij dat de kabinetsonderhandelingen voortgaan 'zonder stoorzenders van buitenaf.' De betrokken politici konden 'ongestoord' in achterkamertjes de zaak bedisselen. Ongestoord door ons, de kiezers, de stoorzenders, de Nederlandse bevolking, en de commerciele massamedia die als taak hebben de macht te controleren. En Philip in al zijn mallotigheid vertrok geen spier, omdat hij dat normaal vindt. Als men naar het NOS-Journaal luistert krijgt men de indruk dat we leven in Oost-Duitsland onder Ulbricht.

Een ander voorbeeld van de krankzinnigheid was een reportage over de milieuvervuiling door fabrieken in China waarbij de correspondent het water van een rivier testte, dat gevolgd werd door een item over een polder in Nederland dat blijft verzakken en daarom de kans loopt teruggeven te worden aan de natuur. Probleem is namelijk ook dat het water steeds 'viezer' wordt. Viezer? Waar komt die vervuiling dan vandaan? Wie heeft daar de natuur vervuilt? Maar daarover hoorden de Nederlandse kijkers niets.

Wat ik zeg: de tijden van Ulbricht zijn weer helemaal terug, dankzij nieuwslezers als Philip Freriks. Hoe vindt u ons nationaal cultuurbezit op zijn step?

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...