maandag 8 januari 2007

Klimaatverandering 70



Stel u ziet plotseling vlak voor u een auto opdoemen. U schrikt enorm en springt meteen weg. Dat is een natuurlijke reactie.

Maar nu een ander voorbeeld. U hoort James Hansen, directeur van het Goddard Institute for Space Studies van de NASA, verklaren: 'We are on the precipice of climate system tipping points beyond which there is no redemption.' Reageert u enorm geschrokken en verandert u meteen uw koers?

Nee, dat doen we niet. De vraag is: waarom niet? Waarom laten we onze politici doorgaan met hun uitzichtloos gemodder? De overleving van de soort is miljoenen jaren lang de belangrijkste drijfveer geweest in het leven. Sinds zeer kort is dat instinct vernietigd. Hoe komt dat? Waarom zijn onze kinderen niet meer het belangrijkst? Waarom is de materialistische levenswijze het belangrijkste motief geworden in het menselijk bestaan? Waarom zijn we bereid zelf onze ondergang en die van ons nageslacht te bewerkstelligen? Zijn we genetisch veranderd of is dit het product van dagelijkse propaganda? Zijn het biologische factoren of ideologische of een combinatie van beide die tot deze - als het ware - doodsdrift hebben geleid? Waarom wordt er hierover niet serieus gesproken in de commerciele massamedia? Heeft u al een serie goed gedocumenteerde tv-documentaires gezien van de zogheten 'publieke omroepen' over de gevolgen van de klimaatverandering voor iedereen? Nee! Waarom niet? Een van de belangrijkste symptomen van autisme is dat de patient geen dreigend gevaar kan herkennen. Is er sprake van een collectief autisme? Of is het verdringing?

Lees The Last Generation van de gerenommeerde wetenschapsjournalist Fred Pearce zodat u weet wat er gebeurt zodra het gebeurt. U kunt dan niet meer zeggen dat u het niet geweten heeft. Ik las vandaag dat het ongewoon warm is in New York deze winter. Vindt u het ook niet erg zacht voor januari? Wat zou er toch aan de hand zijn? Wanneer nu zelfs degenen die het meest verdienen aan de klimaatverandering, de grote concerns zoals Shell, waarschuwen voor de ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering, wordt het dan niet tijd dat we uit onze winterslaap komen?

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...