maandag 4 december 2006

Pserimos en de Volkskrant


Een kleine kwart eeuw geleden verbleef ik zomers enige tijd op het kleine Griekse eilandje Pserimos op steenworp afstand gelegen van de Turkse kust. 's Avonds dronk ik ouzo op het terras van een klein hotelletje aan het strand, samen met de locale vissers en herders. Door de massale immigratie naar Australie en de VS spraken enkele Pserimioten vloeiend Engels en kon ik me zo verstaanbaar maken. Terwijl we feestten en langzaam dronken werden, keken we af en toe naar het tegenovergelegen eiland Kos waar de lichtjes van de dorpen weemoedig twinkelden. Minstens twee keer per week werd Kos plotseling helemaal donker, de electriciteit was weer eens uitgevallen, wat tot een geweldige hilariteit leidde onder mijn vrienden van Pserimos. Om de lichtuitval op Kos te vieren, werd ogenblikkelijk bij Yanis, de hoteleigenaar, een nieuwe fles ouzo besteld. Maar nog voordat die fles op tafel was verschenen, viel ook telkens weer bij ons het licht uit, aangezien Pserimos zijn electriciteit via een kabel over de zeebodem van Kos kreeg. En desondanks minstens twee keer per week grote vreugde als de idioten van Kos ineens zonder licht zaten. Het was alsof de Pserimioten niet beseften dat er sprake was van een causaal verband. Oorzaak en gevolg zagen ze domweg niet, althans, ze reageerden alsof ze dat niet beseften. Op een avond, het was Maria Hemelvaartdag, hadden de kinderen van een familie die naar Australie was geemigreerd een geweldig dorpsfeest georganiseerd. De familie bezat een slecht lopend hotelletje bij een van de twee haventjes. In de hoop de clandizie flink op te vijzelen hadden ze een bouzoukiband uitgenodigd. Er werden overal electrische lampjes aangesloten en de bouzouki band installeerde enorme boxen, die een geluid produceerden waar de geiten aan de andere kant van het eiland van op de vlucht sloegen. Terwijl ze er flink op los bouzoukieden zag mijn vriend Nicolas dat de electriciteitsdraden op de heuvel boven het hotelletje vonken begonnen te produceren. Hij rende naar de bouzoukispelers en naar de inmiddels laveloze organisatie en wees op een van de electriciteitspalen. Het hielp niets. De muzikanten keken geamuseerd naar de vonken maar bleven ondertussen als gekken doorspelen. Toen begon Nicolas de dansende massa te waarschuwen, maar de mensen lachten vriendelijk en bleven op het strand doordansen, totdat er een droge plok was te horen en alles stopte, muziek en licht. Het was ineens pikdonker, alleen de inmiddels brandende electriciteitspaal verspreidde nog enig licht. Na de plok was het feest onmiddellijk afgelopen tot grote wanhoop van de 'Australische' familie die duizenden flessen drank had ingeslagen en vlees en groenten voor even zo vele gasten. Het eten kon allemaal de vuilnisbak in en de familie is deze klap nauwelijks te boven gekomen.

Ik vertel dit omdat de Pserimioten me doen denken aan de Nederlandse commerciele massamedia. Die vertonen dezelfde mentaliteit. De Volkskrant van vandaag is een goed voorbeeld daarvan. De drie artikelen op de voorpagina zijn weer allemaal informatie uit de provincie. Geen enkel onderwerp van wereldbelang. Het buitenland speelt geen rol. Dit is het kenmerk bij uitstek van provincialen, alleen de eigen locale belangen spelen een rol. De opening van de Volkskrant is steeds vaker ook de opening van De Telegraaf en omgekeerd.

Daarentegen besteden de kwaliteitsmedia in de wereld structureel aandacht aan bijvoorbeeld de waardevermindering van de dollar, die als het doorzet, grote consequenties voor iedereen zal hebben. Maar net als de Pserimioten, die deden alsof ze niet beseften dat Kos van belang voor Pserimos was, speelt ook voor de Volkskrant het buitenland geen doorslaggevende rol. Op de voorpagina van vandaag besteedt de Volkskrant uitgebreid aandacht aan het zangeresje Christina Aguilera die helemaal vanuit Amerika was overgevlogen om de provincie te bezoeken. De lezer ziet ook nog eens een foto over 5 kolommen!!! van deze grootse gebeurtenis, maar geen woord over de dollar.

Hoe het hoort laat de kwaliteitskrant de International Herald Tribune van vandaag zien. De krant opent met de snelle waardevermindering van de dollar ten opzichte van de euro. En ook The Observer besteedde er gisteren uitgebreid aandacht aan:

'Plunging dollar will set world markets reeling. Heather Stewart, economics correspondent.

The slowdown in the US economy, which has sent the dollar into freefall over the past fortnight, will have devastating knock-on effects in markets around the world, analysts warn.
As the US slows, and consumers in the world's biggest economy feel the buying power of the dollar in their pocket declining, global growth will be hit hard, economists say. The greenback took yet another turn for the worse on Friday, after a survey of the US manufacturing sector showed output declining for the first time in more than three years. '


Wall Street is now betting that Federal Reserve chairman Ben Bernanke will slash interest rates to stave off a recession. The dollar ended the week at $1.98 against the pound, and $1.32 to the euro, but analysts say there is further weakness to come. 'I think the dollar's going to hell in a handbag,' said David Bloom, currency strategist at HSBC. 'The market is starting to think that the US is going from a soft landing to a hard landing.'

Lees verder: http://observer.guardian.co.uk/business/story/0,,1962449,00.html

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...