vrijdag 20 oktober 2006

Nederland en Afghanistan 97



Het ontgaat veel Nederlanders, maar ons land is in staat van oorlog met een aanzienlijk deel van de Afghanen. De Amerikanen hebben zich nagenoeg volledig uit dat land teruggetrokken, en het vuile werk is overgedragen aan de NAVO. Sinds het Taliban regime ten val is gebracht, is -volgens de VN- Afghanistan weer de belangrijkste exporteur van opium, de grondstof voor heroine. Het land is in handen van krijgsheren die steeds rijker worden. Meer dan 90 procent van de bevolking is nog steeds straatarm en de positie van de vrouw is niet verbeterd.

De Volkskrant bericht: 'Versterking van troepen in Uruzgan.


DEN HAAG/AMSTERDAM - Nederland stuurt ongeveer honderd extra militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Zij worden ingezet voor de beveiliging van collega’s die zich vooral bezighouden met wederopbouwprojecten. Het kabinet zal daarover vandaag een definitief besluit nemen.
In regeringskringen wordt gesproken van ‘een bescheiden uitbreiding van de mankracht’. Bij het begin van de missie is afgesproken met de Kamer dat in de eerste periode meer dan 1440 manschappen in Uruzgan aanwezig zouden zijn en dat als de veiligheidsituatie daarom zou vragen, extra mankracht zou worden gestuurd. De extra troepen zijn ook nodig voor herstelwerkzaamheden aan het materiaal, dat het zwaar te verduren heeft.
Een deel van de ongeveer 1600 Nederlanders die zich nu in Afghanistan bevinden, is de afgelopen weken herhaaldelijk betrokken geweest bij gevechten met de Taliban, zo blijkt uit het weekoverzicht van Defensie dat donderdag werd vrijgegeven,
Op 11 oktober reed een Nederlandse patrouille in een hinderlaag. In het vuurgevecht dat daarop volgde zijn naar schatting twintig vijandelijke strijders gesneuveld, aldus het ministerie van Defensie.
Een voertuig van het Afghaanse leger werd getroffen door een raket. Daarbij kwamen twee Afghaanse soldaten om het leven. In totaal raakten acht Afghaanse soldaten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.
Op 15 oktober werd ten noorden van de Nederlandse basis Tarin Kowt een wapenopslag door Nederlandse Apache-helikopters met de grond gelijk gemaakt. Het was een van de vele acties van de Nederlandse luchtmacht in zuidelijk Afghanistan.'

Lees verder: tp://www.volkskrant.nl/binnenland/

article360907.ece/Versterking_van_troepen_in_Uruzgan

Ondertussen blijft het parlement gedwee toekijken hoe de Balkenende regering, een regering die geen ingrijpende besluiten mocht nemen, Nederland steeds dieper de Afghaanse oorlog binnenloodsen. Door een gebrek aan historisch en praktisch inzicht beseft men in Den Haag niet dat de NAVO deze oorlog nooit kan winnen. Ondertussen heeft de Nederlandse volksvertegenwoordiging 400 miljoen euro uitgetrokken voor dit zinloos militair avontuur, een bedrag dat ongetwijfeld zal worden verhoogd, geld dat beter aan onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen kan worden besteed, zaken waarop de afgelopen jaren is bezuinigd, of waar men met structurele tekorten kampt.

Geen opmerkingen: