zaterdag 28 oktober 2006

Nederland en Afghanistan 100



Dit is Vik Franke. Wat zijn beroep precies is weet ik niet. Zelf schrijft hij op zijn website: '1963 Utrecht, The NetherlandsStedelijk Gymnasium, UtrechtUniversity of Technology (Faculty of Architecture), DelftRoyal Dutch Army -lieutenant platoon commander1990-1992 Franke Bouwkundig Adviesbureau -founder/owner1993-1996 APIX Visual Effects -founder/co-owner1993-1994 Toonder Studio's -consultant new business2002 Lost Boys TV&Streaming Media -consultant new business1993-present: BIG RIVER Pictures -founder/owner'

Zie: http://www.bigriverpics.com/bigriver/content//PRIVE_vik.shtml

Vik Franke voegt daar trots aan toe: 'Recreational Pilot Licence. Permis de Chasser (hunting license France) Advanced Open Water Diving License.' Als ik het goed heb begrepen is hij ook acteur geweest in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.

In elk geval: deze soapacteur/zakenman met een vliegbrevet, een Franse jachtvergunning en een onduidelijke duikvergunning, kreeg van de Nederlandse overheid toestemming om de Nederlandse troepen in Afghanistan te volgen. Deze Vik die geen journalist is en ook geen journalistieke distantie betrachtte, verklaarde trots en opgewonden het volgende:'"We wilden ons terugtrekken naar een droge rivierbedding, maar ook van die kant werden we beschoten”, zegt Franke in de Telegraaf. "Ik heb ooit in militaire dienst geleerd dat je in zo'n situatie terug moet vuren. Daarop pakte ik de Diemaco van een commando en schoot op een maïsveld waar de mondingvlammen van Taliban-wapens duidelijk te zien waren." Mijn tour of duty. Franke zou achteraf het incident in geuren en kleuren hebben naverteld en sprak van zijn ‘tour of duty’ en noemde de commando's ‘mijn bewapende kameraden’. Een woordvoerder van defensie benadrukt dat het ‘zeker niet de bedoeling is dat burgers met wapens in de weer zijn’, maar wil geen oordeel vellen. “Dat laten wij over aan de marechaussee die de zaak onderzoekt", aldus de zegsman. Franke liep met Defensie in Afghanistan mee om een documentaire te maken over de verrichtingen van het Korps Commandotroepen. Franke produceerde eerder de documentaire Smile and Wave over de Nederlandse ISAF-macht in Kabul.'

Hoe komt het dat deze Vik die kennelijk iets met machismo heeft, toestemming kreeg om als journalist in oorlogsgebied te opereren? Kennelijk zonder het te beseffen heeft deze hansworst de positie van journalisten in Afghanistan ernstig in gevaar gebracht, want nu kan iedere journalist in dat land als potentiele tegenstander worden gezien door de Taliban en hun sympathisanten. Franke verklaarde tegen de NRC: '' Zoveel mogelijk lood het maisveld inschieten.' Onder die kop stond een foto van onze held met een gevechtspetje op zijn hoofd terwijl hij door de telelens van een halfautomatische geweer kijkt. Kennelijk vond de NRC verslaggever het een geweldig avontuur, Kuifje in het Midden Oosten, want hij vraagt onze Vik: 'Vond je het niet moeilijk om zomaar te gaan schieten?' Hij vraagt hem ook: 'Door te schieten kiest u partij voor het Nederlandse leger. Bent u niet bang dat daardoor een volgende journalist door de Talibaan niet langer als onafhankelijk wordt gezien?' Kuifje antwoordt ondermeer met de opmerking: 'Ik ben trouwens geen journalist maar een onafhankelijk filmmaker.' Dat hij geen journalist is, is duidelijk. Even duidelijk is dat deze soapacteur, die zich nu - zonder enige ironie - uitgeeft voor onafhankelijke filmmaker niet beseft wat een brokkenmaker hij is in oorlogsgebied. Maar volstrekt onduidelijk is of hij beseft dat Afghanistan geen film is waar hij in en uit kan stappen, maar niet de Afghanistan. Die leven met de gruwelijke werkelijkheid van moord en verkrachting en verminking. Afghanistan is geen goede tijden slechte tijden! Die wereld bestaat alleen in soaps. Onduidelijk is ook waarom een soapacteur met een camera van Nederlandse autoriteiten toestemming krijgt om zijn wildwest rolletje daar te spelen. Men lijkt wel totaal zwakzinnig. De journalistiek is een serieus vak, geen speeltuin voor jongens die graag cowboytje en indiaantje spelen.

In de angelsaksische journalistiek zou deze Vik onmiddellijk eruit gewerkt zijn, maar in het provinciale Nederland waar men niet echt beseft wat oorlogen zijn, kan dit ongestoord doorgaan. Het Nederlandse leger bracht ondertussen het leven van de onafhankelijke journalist Arnold Karskens in gevaar toen hij un-embedded door Afghanistan trok, tegelijkertijd laat het amateurs als Vik Franke deelnemen aan oorlogshandelingen. En geen haan die ernaar kraait, geen politicus die in het geweer komt. Men snurkt maar door. Nederlanders reageren als autisten op de werkelijkheid zodra die zich buiten onze grenzen afspeelt. Totdat straks de werkelijkheid met kracht ons eigen territorium binnendringt en we hier in Nederland een rekening krijgen gepresenteerd voor onze eigen terreur. En moreel gesproken kunnen wij de contra-terreur dan niet veroordelen. Al die tijd zitten we er zwijgend bij en kijken er naar. We nemen het voor kennisgeving aan.

De Volkskrant bericht:

'NAVO onder vuur door burgerdoden
De NAVO is onder vuur komen te liggen na berichten dat er tientallen burgers zijn gedood bij een aanval van ISAF, de internationale stabilisatiemacht in Afghanistan, op een bolwerk van de Taliban in het zuiden van de provincie Kandahar. Een ISAF-woordvoerder erkende dat er twaalf burgerslachtoffers zijn gevallen, maar volgens de plaatselijke autoriteiten gaat het om tientallen mensen. Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wilde men geen aantallen noemen, omdat er nog een onderzoek naar de gang van zaken loopt. NAVO-functionarissen beschuldigen de Taliban ervan dat zij vaak burgers als ‘levende schilden’ gebruiken. Een Taliban-commandant betichtte op zijn beurt de NAVO van ‘genocide’. Tegenover het persbureau Reuters kondigde hij aan dat de Taliban zich zullen wreken voor de dood van ‘Afghaanse vrouwen en kinderen’.
Bij de NAVO zit men in zijn maag met het feit dat er slachtoffers onder de burgerbevolking zijn gevallen. ‘Dat is uiteraard niet waarop je zit te wachten, als je bezig bent de Afghaanse bevolking voor je te winnen’, aldus een zegsman bij de NAVO. De vrees is dat het incident niet alleen het imago van de vredesmacht zal aantasten, maar ook de relaties met de Afghaanse autoriteiten zal bemoeilijken.
Ook over de nawerking van het incident rond de foto’s van Duitse ISAF-soldaten die met een schedel poseerden, maakt men zich zorgen bij de NAVO. Het Duitse ministerie van Defensie liet gisteren weten dat twee militairen naar aanleiding van de foto’s, die uit 2003 en 2004 dateren, zijn ontslagen. Maar op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel vreest men dat nu ook andere ISAF-soldaten extra gevaar zullen lopen als gevolg van het incident.
Waar NAVO-diplomaten vooral bang voor zijn, is dat er steeds meer een vergelijking zal worden getrokken met de situatie in Irak. ‘Dat zou het animo voor de operatie flink ondermijnen’, zegt een diplomaat. De Taliban nemen de laatste tijd steeds meer tactieken over van het verzet in Irak, zoals zelfmoordaanslagen.'

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article363439.ece/

NAVO_onder_vuur_door_burgerdoden

Geen opmerkingen: