donderdag 12 oktober 2006

De Armeense Genocide

De hele discussie rond de Armeense genocide door de Turkse staat krijgt steeds wonderlijkere trekjes. Stel dat een Nederlandse politicus in een uitzending van NOVA impliceert dat de joodse holocaust niet gebeurd is zolang niet bewezen is dat de Duitse staat hiervoor verantwoordelijk was, dan zou hij onmiddellijk door de presentator worden geinterrumpeerd en zou er onmiddellijk een golf van weerzin door ons land gaan. En terecht. Maar als daarentegen drs. Joost Lagendijk, europarlementarier van Groen Links, in NOVA stelt dat iedereen, zowel in Turkije als in Frankrijk de Armeense holocaust publiekelijk moet kunnen ontkennen, dan vindt de NOVA-presentator dit doodnormaal, zelfs redelijk. Dat de Armeense holocaust een discussiepunt is (een als het ware arbitraire kwestie van enerzijds/anderzijds) is in strijd met de gedocumenteerde werkelijkheid. Al enige jaren heb ik me verdiept in deze genocide en ben onder andere twee keer in Armenie geweest, en in het Oosten van Turkije, wat millennialang Armeens gebied was. Ook in Aleppo in Noord Syrie sprak ik met overlevenden van de genocide. Dus vandaar dat ik de onwetendheid van een groot deel van de Nederlandse commerciele massamedia zo stuitend vind.

De Armeense genocide lijkt nu een politieke kwestie te worden. Politici die gaan uitmaken of er al dan niet gesproken kan worden van genocide, alsof er niet al langer gedocumenteerd en wetenschappelijk hierover is geschreven. Illustrerend is ook dit: 'April 2001, before an official visit to Turkey, Shimon Peres was quoted in a Turkish newspaper as saying: "We reject attempts to create a similarity between the Holocaust and the Armenian allegations. Nothing similar to the Holocaust occurred. What the Armenians went through is a tragedy, but not genocide." Israel mag militaire oefeningen in Turkije houden en voor wat hoort wat. Dus is tenminste een miljoen Armeense doden volgens de Israelische staat geen genocide. Het wrange daarbij is dat Hitler al voor de tweede wereldoorlog ooit eens zijn genocidale plannen tegenover zijn directe medewerkers vergoeilijkte met de opmerking: 'Per slot van rekening: wie herinnert zich nog de Armenen?' Maar dat alles weet de waan van de dag niet. Hoe moeten onze journalisten dat weten? Ze moeten onmiddellijk overal een mening over spuien. Wie heeft er dan nog tijd zich ergens in te verdiepen? Ondertussen zagen we in een NOVA-reportage Turkse demonstranten in Istanboel. Door de straten schalde de leuze: 'Genocide is een Leugen. Het is een spel van Amerika.' Amerika? In elk geval zorgen de massamedia er voor dat de verwarring nu totaal is. En Joost van Groen Links? Net als Shimon Peres heeft ook hij een politiek motief. Als voorzitter van de delegatie in de Gemengde Parlementaire Commissie EU-Turkije moet hij Turkije de EU binnenloodsen. In het kader daarvan moet de Armeense genocide van de agenda worden afgevoerd. Deze politiek sluit ethische normen en de waarheid uit. Niet stemmen op die partij.

4 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

eindelijk ben ik het een keer met Stan van Houcke eens. Ik kan de laffe houding van veel politici alleen verklaren uit de theorie dat veel Europa-georienteerde politici al lang hebben besloten dat Turkije bij de EU zal aangesloten worden en dat alle obstakels daarvoor uit de weg geruimd moeten worden. Zelfs de ogen sluiten voor genocide is geen probleem voor deze bestuurlijke elite. Het is daarom ook walgelijk dat twee D66 kopstukken, Pechtold en Lousewies van der Laan op het congres van afgelopen zaterdag de vage mening van Fatma Koser Kaya verdedigden. Misschien in de hoop nog wat stemmen van Turken te trekken.
Ik heb daarom meteen mijn lidmaatschap van D66 opgezegd en behoor weer bij de partijlozen.

denis zei

geachte, 1)PROF DR BERNARD LEWIS PROF DR JUSTIN MC CARTHY PROF DR ERICH FEIGL PROF DR GUNTHER LEWY PROF DR HEATH LOWRY FROF DR GILLES VEINSTEIN en nog vijtigtal historici vanuit het westen hebben verklaard dat er geen sprake is van een armeense genocide
2) op malta 1922 is de ottomaanse staat vrijgesproken (na twee jaar onderzoek)( geen bewijzen gevonden )
3) Sommige historici die erin geloven hebben geen bewijzen die internationaal juridisch kan erkend worden

groeten denis bye

stan zei

ik heb vele jaren geleden met overlevenden van die genocide gesproken. die genocide is uitgebreid gedocumenteerd. dat die documenten juridisch niet erkend worden is onjuist. wel is het onmogelijk met terugwerkende kracht de turken te veroordelen voor een genocide, die gepleegd werd voordat het verbod op genocide via het inernationaal recht geregeld was.
stan

stan zei

denis,

je bewering over geen genocide is onjuist. dit is wat bernard lewis zegt: 'Princeton University history professor, Bernard Lewis stated on April 14, 2002, at the National Press Club on C-Span 2:

“[T]hat the massacre of the Armenians in the Ottoman Empire was the same as what happened to Jews in Nazi Germany is a downright falsehood.

What happened to the Armenians was the result of a massive Armenian armed rebellion against the Turks, which began even before war broke out, and continued on a larger scale.

But to make this a parallel with the holocaust in Germany you would have to assume the Jews of Germany had been engaged in an armed rebellion against the German state, collaborating with the allies against Germany.

That in the deportation order the cities of Hamburg and Berlin were exempted, persons in the employment of the state were exempted, and the deportation only applied to the Jews of Germany proper, so that when they got to Poland they were welcomed and sheltered by the Polish Jews.

This seems to me a rather absurd parallel.”'

met andere woorden: lewis stelt om overigens politieke redenen dat het armeense bloedbad niet hetzelfde is als de joodse holocaust.

lewis is geen jurist. hij zegt hier overigens niet dat het armeense bloedbad geen genocide is. welnu, volgens het internationaal recht is er sprake van genocide wanneer een heel volk, mannen, vrouwen en kinderen, wordt vervolgd om te vernietigen. aldus juristen.

volgende keer wel je bronnen eerlijk gebruiken, denis.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...