donderdag 19 oktober 2006

De Armeense Genocide 3

















Beelden van de Armeense genocide. Precies een week nadat ik had gewezen op het feit dat Israelische politici weigeren om de Armeense genocide te erkennen, schrijft correspondent Alex Burghoorn in de Volkskrant hierover. Nu de politieke opschudding in Europa over de Armeense genocide groot is, kan hij niet langer meer zwijgen over de Israelische positie in deze kwestie. Kennelijk is iemand in Amsterdam op de buitenland-redactie van de krant wakker geworden en heeft Alex aan het werk gezet. Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/10/de-armeense-genocide.html Burghoorn schrijft op de voorpagina van zijn krant over aanplakbiljetten mbt de Armeense genocide die Armenen in Jeruzalem ophangen: 'De Israelische politie komt om de paar weken 's nachts met krabbers en hogedrukspuiten langs om ze te verwijderen', zegt George Hintlian, Armeen historicus en socioloog. 'De posters maken de Turken woest en op hun aandringen verwijdert Israel ze.' Over de reden waarom Turkije te vriend moet worden gehouden is Burghoorn vaag. Hij laat Hintlian zeggen dat 'Israel de militaire alliantie met Ankara nodig heeft.' Maar waarom de 'joodse natie' die alliantie precies nodig heeft, dat meldt de correspondent niet en ook niet wat die 'militaire alliantie' precies inhoudt. Burghoorn heeft dat al die tijd nog niet uitgezocht of vindt dat de Volkskrant-lezers dit niet hoeven te weten. De context ontbreekt opnieuw.

Burghoorn schrijft: 'De zwaarste periode voor de Armeniers in Israel waren de pogingen, in de jaren '90, om het Congres en Senaat in de Verenigde Staten de Armeense genocide te laten erkennen. De Armeense lobby heeft het toen tot drie keer toe verloren van de druk van de Israelische ambassade in Washington. "Dat is geen geheim", zegt Auron. De krant Haaretz heeft het destijds onthuld.' Het feit dat Burghoorn een ander hierover citeert is tekenend. Niet alleen Haaretz heeft hierover bericht, maar talloze andere media hebben het werk van de joodse lobby in de VS uitgebreid belicht. Voor Alex was het kennelijk allemaal nieuw, terwijl hij dit zelf had kunnen onderzoeken. Op internet zijn er genoeg bronnen te vinden. Via deze websites bijvoorbeeld: http://www.armeniandiaspora.com/forum/showthread.php?threadid=45825 En:

http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1614&i=518&t=518 En: http://www.crag.org.uk/articles/article12.html

De vraag is opnieuw: waarom stelt Burghoorn zich niet onafhankelijk op? Waarom zwijgt hij zolang hij niet gedwongen wordt over Israelisch onrecht te berichten? Waarom zit nu juist hij als correspondent voor de Volkskrant in Jeruzalem?

En dan nog dit: voor mensen die geinteresseerd zijn in de feiten van de Armeense genocide, er bestaan twee informatieve boeken. 'Armenia. The Survival of a Nation,' van Christopher J. Walker en 'The Armenian People. From Ancient to Modern Times. Volume II,' van professor Richard G. Hovannisian. Er zijn meer boeken, maar deze twee zijn uitstekend gedocumenteerd.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...