donderdag 21 september 2006

De Nuance van de NRC 3

De NRC bericht: 'CIA-agenten wilden niet te hard verhoren.’

Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 21 sept. Agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geweigerd nog langer mee te werken aan de omstreden hardhandige verhoren van terreurgevangenen. Dit meldt de Britse Financial Times vandaag.

De regering-Bush zou mede hierdoor eerder dan gepland de geheime CIA-gevangenissen hebben moeten sluiten. De Financial Times baseert zich op gesprekken met anonieme ex-CIA’ers en andere betrokkenen bij het programma.

Begin deze maand maakte president Bush bekend dat veertien hoge terreurverdachten naar het Amerikaanse strafkamp Guantánamo Bay waren overgebracht. Daarvoor zaten zij in geheime CIA-kampen, die nu gesloten zouden zijn. Het was voor het eerst dat het Witte Huis het bestaan van zulke kampen expliciet erkende. Tegelijkertijd lanceerde Bush nieuwe wetgeving voor de behandeling van terreurverdachten. Dat was nodig na een kritisch vonnis van het Hooggerechtshof, in juni.

Volgens het bericht wilden sommige agenten niet doorwerken, voordat de juridische onzekerheid rond de verhoormethodes is opgehelderd. Eerder deze maand meldde The Washington Post dat een groeiend aantal agenten zich laat verzekeren voor proceskosten, uit angst aangeklaagd te worden.'

Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article488740.ece

Simpele vraag: Waarom zou de NRC martelen hardhandig verhoren noemen? Omdat het de VS betreft? In geval van arabische landen noemt de NRC het wel martelen. Ook Amnesty en Human Rights Watch noemen het martelen. Waarom heeft de 'kwaliteitskrant' ineens net als de Bush bende nieuwe criteria aangelegd?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha, vandaag hoorde ik nog zo'n mooi radiospotje van de "Slijpsteen van de geest". NRC vertelt je niet wat je moet denken, NRC vertelt je wat je moet weten.

Als dat zo is dan moet je dus weten dat de VS hardhandig verhoren en Arabieren martelen.

Volgens mij wordt je behoorlijk Bot van die slijpsteen.

Sonja zei

De Volkskrant doet vandaag ook mee:
"harde ondervragingsmethoden"
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article351323.ece/Deal_tussen_Bush_en_Republikeinen_over_ondervragingswet

Anoniem zei

Over onbevooroordeeld gesproken, je kunt nu bij de VVD klikken over foute schoolboekenschrijvers: http://www.vvd.nl/index.aspx?ChapterID=1737&ContentID=5366

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...