vrijdag 14 juli 2006

Het NOS Journaal 3





Wat een verademing om in het acht uur Journaal van de NOS eens een keer een professionele journaliste aan het werk te zien, Nicole Lefever, sinds enige tijd NOS-correspondente in Amman, die goed geinformeerd en niet bang de reacties van de Libanese slachtoffers van de Israelische agressie liet horen en zien. Het is kennelijk tot de NOS-redactie doorgedrongen dat men in de journalistiek beide partijen aan het woord laat en niet alleen de Israelische kan laat zien en horen. Dat is een enorme vooruitgang. Nu nog een onafhankelijke NOS-correspondent in Israel/Palestina, die ook de kant van de Palestijnen belicht. Tot nu toe durft correspondent Eddo Rosenthal niet de bezette gebieden in, omdat hij bang is als jood te worden aangevallen. Maar dat is nonsense aangezien Amira Hass, journaliste van de Israelische kwaliteitskrant Haaretz, al jarenlang in bezet gebied tussen de Palestijnen woont. Bovendien ben ik altijd geholpen door joods-Israelische vredesactivisten om bezet gebied binnen te komen. Het enige probleem was altijd het Israelische leger, dat me intimideerde en me herhaaldelijk het werken onmogelijk maakte.

1 opmerking:

Anoniem zei

Eens, dat het goed is beide kanten te laten zien, maar dat NOS de mening peilde van een vijfjarige, Libanees meisje over Israël gaat toch echt te ver. Dat ze zei dat ,,alle Israëliërs dood moeten" (niet letterlijk vertaald, maar iets in die richting), was te verwachten en voegt bovendien niets toe. Kinderen mogen best worden geïnterviewd in oorlogstijd, en het echte leed dat een oorlog aanricht moét getoond worden. Maar 'zielige' beelden van deze aard, 'inkoppertjesjournalistiek', moet toch echt worden vermeden.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...