vrijdag 30 juni 2006

De Israelische Terreur 54




De toon in de commerciele massamedia is gezet: Israel treedt op tegen Palestijnse terroristen. De boeven zijn aangewezen en de helden ook. De propaganda draait op volle toeren. Zonder enige context wordt het nieuws op een serveerblaadje opgediend.

Op de voorpagina bericht de Volkskrant vandaag: 'Israel arresteert acht ministers van Hamas.' Sinds wanneer kan een bezettende macht een democratisch gekozen regering 'arresteren?' Arresteren doet een overheid de eigen ingezetenen wanneer ze verdacht worden van een misdrijf. In andere gevallen heet dat - volgens het internationaal recht - kidnappen of ontvoeren en zeker niet arresteren. Welke bevoegdheid zou bijvoorbeeld het Britse leger hebben om de Nederlandse regering te 'arresteren?' Waarom gebruikt de Volkskrant dan toch het begrip 'arresteren?' Het antwoord is simpel: daarmee schept de krant het beeld dat het hier om een juridisch verantwoorde handeling gaat, geheel volgens de wet. Waarom wil de Volkskrant dit beeld oproepen? Omdat de krant op de hand van Israel is en niet in staat is om onafhankelijk te berichten.

De VK-correspondent in Israel Alex Burghoorn schrijft: 'Met de arrestatieronde heeft het Israelische offensief om de zondag ontvoerde Shalit vrij te krijgen verbreed. De Israelische artillerie heeft donderdag meer dan vierhonder granaten afgeschoten op open vlakten in het noorden van de Gazastrook.' Eerst het laatste: hoe weet Alex Burghoorn dat er precies 400 granaten zijn afgeschoten? En hoe weet Alex dat ze alle 400 precies op die open vlakten zijn terechtgekomen? Alex zelf zit volgens de aanhef in Jeruzalem. Met andere woorden: deze informatie heeft hij van het Israelische leger, maar dat vertelt de VK-correspondent er niet bij, want anders zou de lezer weleens kunnen gaan twijfelen aan de juistheid van de informatie. En dan zou het beeld van een terecht Israelisch 'offensief' (het woord 'offensief' is hier ook tekenend) verstoord raken.

Dan het woord 'ontvoerde.' In een gewapend conflict wordt een zwaar bewapende militair niet ontvoerd, maar gevangen genomen. Ontvoeren gebeurt met burgers. Maar opnieuw: dat zou het beeld van een terecht 'offensief' verstoren en het moet duidelijk blijven dat de Palestijnen 'terroristen' zijn en de joods-Israeli's 'militairen,' die het wettig gezag handhaven. Arrestatieronde dus en Israelisch offensief om de gevangen genomen korporaal vrij te krijgen. Eerder al hebben de angelsaksische media bericht dat deskundigen van mening zijn dat door de inval de kans dat de gevangen genomen korporaal het zal overleven, drastisch vermindert. Dus hoe het Israelische leger denkt dat ze de korporaal toch vrij zal krijgen is interessant om als lezer te weten, maar daarover meldt Alex Burghoorn niets. Dus opnieuw: hij doet alsof hij weet waarover hij het heeft, maar in feite spreekt hij de Israelische propaganda klakkeloos na, inclusief het woordgebruik: arrestatie, ontvoering.

Burghoorn doet zelfs niet eens een poging onafhankelijk te lijken. Ver van het front, in Jeruzalem, lepelt hij het verhaal op dat hem verteld wordt door de Israelische autoriteiten. Klakkeloos. Waarom laat de Volkskrant niet dagelijks een correspondent in Palestijns gebied berichtgeven vanuit de optiek van de geterroriseerde Palestijnse bevolking? Omdat de lezer dan misschien begrip zou kunnen krijgen voor de Palestijnen en dat is niet de bedoeling. Alex schrijft wel: 'Volgens de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Alvaro de Soto, heerst er in de Gazastrook een "noodsituatie."' Een gewetensvolle journalist zou zich onmiddellijk naar dit gebied spoeden en zich op de hoogte stellen van de terreur waaronder de Palestijnse burgerbevolking lijdt. Uit eigen ervaring weet ik dat je altijd het gebied kunt binnenkomen als je de juiste contacten hebt. Maar niet de correspondent van de Volkskrant die vervolgens schrijft: 'De stroomvoorziening voor de helft van de 1,4 miljoen inwoners is uitgevallen sinds een Israelisch bombardement op woensdag,' waarbij expres de centrale werd getroffen. Dit in strijd met het internationaal recht, maar dit meldt Alex bewust niet, want dan zou het beeld dat etc. Geen water voor de helft van de inwoners van het dichtst bevolkte stukje grond in de wereld, met temperaturen van ver boven de dertig graden, met kinderen, bejaarden, zieken. Maar de stem van deze mensen wordt niet gehoord, de Volkskrant heeft het vandaag te druk de stem van Israel te laten horen.

Begin deze week werd bekend dat 'De Palestijnse ontvoerders van de Israëlische soldaat Gilad Shalit hebben de vrijlating geëist van alle Palestijnse vrouwen en kinderen onder de 18 jaar die in Israëlisch gevangenschap verkeren in ruil voor informatie over de 19-jarige korporaal.' Interessant is ook het woord 'kinderen onder de 18 jaar.' Bestaan er kinderen boven de 18 jaar? Nee, zelfs niet in Nederland. Sterker nog: kinderen zijn altijd onder de 18. Waarom denkt de Volkskrant dan dat hun lezers dit niet weten? Antwoord: dat denkt de redactie niet, maar als je nog eens erbijzet onder de 18 dan suggereer je dat ze best wel 17 kunnen zijn, of 16. En wees eerlijk dan ben je toch geen kind meer? Dus eigenlijk kun je niet van kinderen spreken, voelt u hem? Welnu: we zijn nu vier dagen verder. Heeft de Volkskrant de situatie van een van de partijen in dit conflict, namelijk die gevangen genomen kinderen, al belicht? Heeft de krant de ouders van die kinderen al geinterviewd, of Defence for Children International, die exacte informatie kunnen geven over deze 388 kinderen, van wie sommigen gemarteld zijn? Nee, dat doet de Volkskrant niet, want dan zou de lezer aan het twijfelen worden gebracht over wie nu de echte slachtoffers zijn, en zouden de lezers begrip kunnen krijgen voor de houding van de Palestijnen. Bijvoorbeeld: waarom ze op Hamas hebben gestemd en niet meer op de corrupte groep die eerder aan de macht was. En juist enig begrip voor het leed van de Palestijnen mag niet. Waarom niet? Dat is een heel ingewikkeld verhaal. Daarover later.

Zie: http://www.palestinercs.org/scenes_from_the_conflict.htm

Het Ierse parlementslid Aengus Ó Snodaigh verklaarde onlangs het volgende:
'According to the UN Secretary General for Political Affairs, in the month prior to the capture of the Israeli soldier by Palestinians at least 49 Palestinians, including 11 children, were killed by Israeli forces and 259 injured. A ground assault on Gaza began yesterday involving tanks, bulldozers, thousands of troops undercover of air fire and the demolition of key pieces of civilian infrastructure including bridges and Gaza's electric power plant. The bombardment of civilian infrastructure amounts to collective punishment and a crime against humanity and the abduction and imprisonment by Israel of some 25 democratically elected Palestinian representatives demonstrates the true nature of Israel's commitment to not so democratic principles.' Nu de gidsnatie Nederland nog. Of heeft het parlement het hier te druk met zichzelf?

Geen opmerkingen:

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...