maandag 26 juni 2006

De Israelische Terreur 40

Eerst de feiten. Israel bezet Palestijns gebied op de Westoever. Volgens het internationaal recht mag een volk zich gewapend verdedigen tegen een agressor, een bezetter. Zo'n daad heet een verzetsdaad en is, zolang het een gewapende strijd tussen militairen is, geen terreurdaad. Anders zou elke verzetsdaad per definitie terreur zijn, en zouden alle Nederlandse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog terroristen zijn geweest.
Welnu, gisteren heeft een groep Palestijnse verzetsstrijders bij een gewaagde verzetsactie twee Israelische soldaten doodgeschoten en 1 gevangen genomen. Tot zover de feiten. Nu moet u opletten hoe de commerciele media hierover berichten.

NRC/Handelsblad:
'Crisis Israël en Palestijnen.

Israël heeft de Palestijnse leiders verantwoordelijk gesteld voor de ontvoering van een militair. Als hij niet levend terugkomt betalen zij een ‘zeer pijnlijke prijs’.
Door onze correspondent Oscar Garschagen.

Kerem Shalom, 26 juni. Israël dreigt met grootschalige acties in de Gazastrook als de 19-jarige korporaal Gilad Shalit, die gisteren werd ontvoerd tijdens een Palestijnse guerrilla-aanval op een legerpost bij Kerem Shalom, niet binnen 24 uur wordt vrijgelaten. Bij de goed voorbereide aanval werden twee Israëlische soldaten gedood en zes gewond.
Terwijl met tanks, artillerie en pantservoertuigen een ring rondom de volledig afgesloten Gazastrook wordt gevormd, geeft de Israëlische premier Olmert de Palestijnse president Abbas, Hamaspremier Haniyeh en een Egyptische delegatie tijd om de korporaal heelhuids terug te geven. Nu al tot actie overgaan, zou vrijwel zeker leiden tot de dood van de korporaal die ergens in het dichtbevolkte zuiden van de Gazastrook wordt vastgehouden door de Volksverzetscomités, een schimmig allegaartje van extremisten.
Een zichtbaar grimmige Olmert en minister van Defensie Peretz, die met hun eerste grote crisis worstelen, hebben de Palestijnse president en de regering persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de aanval en de vrijlating van de soldaat, die ook de Franse nationaliteit heeft. Peretz zei dat als Shalit wordt gedood de leiders van Hamas, ook de premier en de ministers, „een zeer pijnlijke prijs” zullen betalen. President Abbas keurde de Palestijnse actie af, hetgeen hem in Gaza opnieuw het verwijt opleverde dat hij een „Israëlische marionet” is... De Volksverzetscomités, die vooral actief zijn in Rafah, zijn gevormd door voormalige officieren van de veiligheidsdienst van wijlen Yasser Arafat. Abu Samhadana, een ex-majoor, leefde van een pensioen van de Palestijnse Autoriteit.' Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article359567.ece

In zijn ijver om de verzetsstrijders af te schilderen als 'extremisten,' maakt Israel-correspondent Oscar Garschagen een opmerkelijke fout. Eerst zijn de 'volksverzetscomites' in zijn ogen 'een schimmig allegaartje van extremisten' en vervolgens weet hij precies wie ze zijn, namelijk 'voormalige officieren van de veiligheidsdiensten van wijlen Yasser Arafat.' Ze zijn dus alles behalve een 'schimmig allegaartje.' En toch gebruikt Garschagen deze kwalificatie. Geen feiten dus, maar meningen, inclusief het begrip 'extremisten.' Bestond het Nederlands verzet in '40-'45 dan ook uit extremisten? Volgens de collaborateurs van de NSB wel, en als ik afga op zijn woorden dan vindt Garschagen dat kennelijk ook. Of is hier sprake van extremisten louter en alleen omdat ze Palestijnen zijn? Wie zal het zeggen.

De Volkskrant:
'Olmert: voorbereid op grootscheeps offensief.

Israël zal de door Hamas geleide Palestijnse regering ten val brengen als de militair zijn gijzeling niet overleeft. Dat heeft Yuval Diskin, het hoofd van de Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Beth, gezegd, aldus een hoge veiligheidsfunctionaris maandag. ‘We zullen iedereen overal bereiken’, zei premier Olmert in Jeruzalem. ‘Niemand is immuun.’' Dit is interessant, want hier wordt door de Israelische overheid gedreigd met een terreurdaad als vergelding van een verzetsdaad. 'Niemand is immuun' en 'een zeer pijnlijke prijs' betalen. Iedere Palestijn en onafhankelijke waarnemer weet dat die 'zeer pijnlijke prijs' grootschalige Israelische terreur is tegen de burgerbevolking, zoals ik tijdens de tweede intifada op de Westbank met eigen ogen heb gezien. Daarom zijn nu al bij de grens met Gaza tanks gestationeerd.

Binnen deze context berichten de Nederlandse commerciele media evenwel niet. Het moet volgens hen duidelijk worden gemaakt dat de Palestijnen terroristen zijn en de Israeli's militairen, die zich slechts verdedigen, dat spreekt voor zich. De Volkskrant berichtte vanochtend dan ook onmiddellijk: 'De Israelische premier Ehud Olmert sprak van "een ernstige terreurdaad van Hamas."' En zo zijn de 'objectieve' media onderdeel geworden van de Israelische propaganda.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Nederlandse media zijn een lachertje, ware het niet dat het eigenlijk diep triest is.

Ik herinner u alleen al aan de 1,5 oorlogspropaganda rond Al Zarqawi terwijl het verhaal rammelt aan alle kanten. Kunnen bloggende jongeren van 19 zelfs achterhalen met google.

Wat een farce.

Anoniem zei

Het is meer dan triest dat we onophoudelijk via de grote mediakanalen te horen krijgen dat het Palestijnse verzet als terroristen wordt neergezet en daarnaast de Israelische terreur steeds weer zo wordt weergegeven alsof ze zich verdedigen.

Precies hetzelfde gebeurt nu natuurlijk op wereldschaal met de oorlog tegen zgn. 'terreur'.

Iedereen die zich tegen de fascistische machten van het Kapitalistisch Globalisme verzet wordt zo een terrorist of anderszins een gevaar.

Je ziet dat niet alleen met landen als Venezuela, Wit-Rusland, Noord-Korea en meer van die landen die zich niet onderwerpen. Maar ook met elke dissidente burger die zich op welke manier dan ook laat horen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...