zondag 14 mei 2006

Kees Schaepman














Dit is het hoofd van Kees Schaepman. In het laatste nummer van Spreek'buis, het nogal suffige blad voor Nederlandse omroepmedewerkers, staat op pagina twee een kort bericht over Kees: 'Daalmeijer voorzitter NVJ. Met ingang van woensdag 3 mei is Joop Daalmeijer, hoofdredacteur van de Wereldomroep, voorzitter geworden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Hij volgt Kees Schaepman op, die door zijn drukke werkzaamheden bij de VPRO het voorzitterschap niet meer kon combineren. Ook Joop Daalmeijer gaat het voorzitterschap van de NVJ naast zijn huidige functie bekleden.' Opvallend bericht, want nu blijkt dat het hoofdredacteurschap van een omroep minder tijd kost dan het eindredacteurschap van de inmiddels miniscule Radio I-redactie van de VPRO. Hoeveel zouden de Hilversumse chefs verdienen dat ze toch tijd kunnen vrijmaken om buitenschoolse activiteiten te verrichten? Opvallend is ook Schaepman's motivering. Uit welingelichte kring weet ik dat Schaepman als VPRO-chef medewerkers met een jaarcontract en freelancers de afgelopen jaren bij de VPRO eruit heeft gewerkt. In verband met de bezuinigingen. Tegelijkertijd pleit Schaepman als vakbondsman voor het behoud van werkgelegenheid. Hij wordt in Hilversum dan ook gezien als iemand die met twee tongen spreekt. Zijn vertrek als vakbondsvoorzitter zou hiermee te maken hebben. Bekend is dat de omroepen fors moeten inleveren van Den Haag. In verband daarmee gaat het gerucht dat bij de VPRO uiteindelijk nog maar 100 van de ongeveer 350 medewerkers zal overblijven. Of dat juist is, valt moeilijk te achterhalen, want de VPRO leiding is uiterst zwijgzaam daarover. Feit is wel dat 'gedwongen ontslagen niet uitgesloten worden. Ook vaste medewerkers zullen ontslagen worden.' Inmiddels is het ontslagbeleid van de vroegere hoofdredacteur Radio A.J. Heerma van Voss zo succesvol gebleken dat er geen hoofdredacteur meer nodig is. Er zijn door ontslagen en het niet verlengen van contracten domweg te weinig programmamakers en programma's om een hoofdredacteur noodzakelijk te maken. A.J. is nu vervangen door een driemanschap van chefjes, onder wie Kees Schaepman. Als oud vakbondsman heeft hij nu de eer om de laatste drastische ontslagronde ten uitvoer te brengen. Ook radiomakers met jarenlange ervaring dreigen weg bezuinigd te worden door de oud weekbladjournalist Schaepman. En dus heeft hij net op tijd zijn voorzitterschap van de vakbond opgegeven. Men kan veel van hem zeggen, maar uitgeslapen is Schaepman zeker. Zie voor Schaepman ook: http://home.planet.nl/~houck006/autisme2.html Zie voor A.J. Heerma van Voss: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2006/03/arend-jan-heerma-van-voss.html En:
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2005/12/harold-pinter-2.html

3 opmerkingen:

Anoniem zei

goh...
Wat zit je dwars, zelf de laan uit gestuurd bij de vpro?
Ik geloof dat men bij de VPRO niet voor de lol mensen ontslaat.. Krijgen zij niet gewoon veel minder geld uit Den Haag? Daar zou je eens iets over moeten schrijven, over het verdwijnen van een bijzondere omroepvereniging als de VPRO!
Er zit je vast iets anders dwars, waardoor je dit soort rioolwerk gaat schrijven!

Anoniem zei

Stan, ik ben een enorme fan van je, maar dit stukje ligt dit keer mijlenver onder het niveau dat we van je gewend zijn. Je speelt dit keer wel heel erg op de man, in plaats van op de bal. Daarmee haal je jezelf omlaag. Niet meer doen, hè Stanneman! Afgesproken?

stan zei

wat opmerkelijk deze late reactie. het is in wezen heel simpel, free-lancers de laan uitsturen terwijl je vakbondsvoorzitter bent kan niet. punt uit. dat tekent iemand.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...