zaterdag 18 maart 2006

De Volkskrant



Na drie jaar oorlog doet de Volkskrant een rondje langs de velden. Het resultaat is opmerkelijk te noemen: 'Peiling: Wat hebben de Amerikanen in drie jaar in Irak bereikt? Op 20 maart 2003 vielen Amerikaanse en Britse troepen Irak binnen. Hoe zien Irakezen in Nederland hun land drie jaar na het begin van de oorlog? Shlimo Haddad van de Dutch Asyrian Society: ‘We mogen blij zijn dat de Amerikanen en de Britten nog in Irak zitten! Het zou echt een chaos zijn als ze er niet waren. Shi’ieten, soennieten, Koerden, iedereen wil de baas zijn. En als die elkaar niet bestrijden, doen de mensen dat binnen hun eigen groep. Een oplossing voor het geweld willen ze niet. Ze profiteren ervan. Iedereen in Irak wil eigen baas zijn en doet maar wat.’ Faisal Nasser van het Iraaks Platform Nederland: ‘De Irakezen worden geplet tussen de slechte omstandigheden en de daden van terroristen. De aanslagen, de chaos en de dagelijkse onveiligheid zijn verwoestend voor de moraal. En soms lijken ook de Amerikanen dit niet te kunnen stoppen.’ Haddad: "Spijt van de oorlog? Er is in Irak geen oorlog geweest. Een dictator is verdreven. De echte oorlog is wat mij betreft aanstaande. Geloof speelt een grotere rol dan de democratie. Bijna dagelijks worden doorgesneden lijken en met kogels doorzeefde lichamen op straat gevonden."' Misschien had de Volkskrant Shlimo Haddad moeten vragen waaraan die volgens president Bush 30.000 Irakese doden dan wel zijn gestorven? Volgens onafhankelijke bronnen is het aantal Irakese doden na de Amerikaanse inval zelfs boven 100.000 gestegen. En die 1856 bij gevechtshandelingen gesneuvelde Amerikaanse militairen? Hoe zijn die om het leven gekomen? Zie: http://www.antiwar.com/casualties/ Maar toch geen oorlog? We mogen verdomd blij zijn dat de Amerikanen en Britten en Salvadoranen en al die andere voorvechters van democratie en olie nog in Shlimo's land zitten. Ondertussen vindt hij het kennelijk zelf verstandiger in Nederland te wonen, als ik tenminste op de Volkskrant afga. Hij is van de Dutch Asyrian Society, een geheime organisatie neem ik aan, tenzij het hier een Assyrische organisatie betreft, maar dat spel je dan weer niet met slechts 1 's'. Misschien kan de krant Irakezen in Irak ook eens interviewen om te kijken wat zij van de zegeningen van de Amerikaanse bezetting vinden, want nu lees ik tot mijn grote schrik dat volgens Faisal Nasser 'soms ook de Amerikanen' het geweld 'niet [lijken] te kunnen stoppen.' Soms en lijken dus. Er is eigenlijk niet zoveel aan de hand begrijp ik, zolang je mensen maar laat aankwekken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik had het ook gelezen en me flink zitten ergeren. Jan Tromp heeft het zichzelf weer makkelijk gemaakt en uit alle kranten en tijdschriften op zn keukentafel een greep gedaan. Grote woorden over peilingen en andermans woorden uit columns zonder zelf de straat op te gaan.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...