zaterdag 5 november 2005

Dood door Nalatigheid


Vanochtend vroeg kreeg ik deze email:
'Geachte heer Stan van Houcke,
Ten eerste mijn dank voor deze prachtige blog. Ik heb een aantal stukjes gelezen en de links gevolgd: Honger in Amerika, Nederland in Afghanistan en zo voort. Ik heb sinds kort een Internet aansluiting, ik surf een beetje rond. Wat mij opvalt, is dat de commotie rond de dood van 11 onwelkome buitenlanders nu reeds is weggespoeld door de golf van terreur van criminelen onder elkaar. De hele gang van zaken na de brand heeft mij zo verontwaardigd! Schieten op het kantoor van de verantwoordelijke minister vind ik echter geen adequate reactie.
Op de website van Anja Meulenbelt las ik gisteren, dat Marion Bloem de verantwoordelijke bewindslieden wil aanklagen wegens dood door nalatigheid. Na de vuurwerkramp in Enschede kwam er een grootscheeps onderzoek naar de schuldvraag. Dit lijkt me normaal. Zou dat in dit geval eveneens gebeuren, dan zou mijn vertrouwen in onze rechtsorde weer een beetje worden hersteld.
Mijn verzoek aan u is nu: zou u hier aandacht aan willen besteden? Zelf kan ik op dit moment niet meer doen, dan de link naar haar achter te laten op iedere sympathieke site die ik toevallig bezoek.
De link is: http://www.eenroyaalgebaar.nl/
Met vriendelijke groet,
Boudine Berkenbosch'

Bij deze dus. Overigens is het bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk om in Nederland politici juridisch te vervolgen voor wanbeleid dat tot de dood van burgers leidt. Ik heb enkele jaren geleden aan een expert op dit gebied, mr. Stijn Franken verzocht voor mij een juridische procedure te beginnen tegen een aantal ministers wegens dood door nalatigheid. Het ging toen om de Bijlmerramp. Maar nadat Franken, inmiddels ook hoogleraar Strafrechtspraktijk, dit had onderzocht, bleek dat het in Nederland niet mogelijk was politiek verantwoordelijken te vervolgen voor in wezen strafbare feiten. Inmiddels is een wetsontwerp in voorbereiding die juridische vervolging van ambtenaren wel mogelijk maakt. Net als in Belgie zullen ook hoge ambtenaren dan verantwoordelijk zijn voor hun bestuursdaden. Althans, zo heb ik begrepen. In elk geval zouden de verantwoordelijke politici destijds hebben moeten opstappen, net zoals ze dat nu in het geval van de Schipholbrand zouden moeten doen. En omdat de politici kennelijk niet het morele fatsoen hebben om te vertrekken, en ook niet door hun collega's in de oppositie daartoe worden gedwongen, zullen wij burgers dat maar moeten eisen. Vandaar dat ik Marion Bloem's oproep teken.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...