zaterdag 5 november 2005

De Nederlandse Journalistiek

The Power of Nightmares. Ziehier Samir A.

Niemand is schuldig voordat hij veroordeeld is, is het uitgangspunt bij uitstek in een rechtstaat. De journalistiek heeft die grondregel aan zijn laars gelapt. Uit sensatiezucht. Om zoveel mogelijk lezers en kijkers te trekken voedt men de angst. Zie de BBC serie: The Power of Nightmares. De djin is uit de fles.

Het Parool: El Al was doelwit van Samir A. AMSTERDAM - Terreurverdachte Samir A. wilde op Schiphol een aanslag plegen op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al. Dit heeft een informant van de Amsterdamse politie gemeld; het staat in het strafdossier dat tv-programma Nova inzag.

Het Algemeen Dagblad: Politici en El Al doelwit Samir A.

De Volkskrant: Binnenland
El Al-toestel doelwit van Hofstadgroep
Met de arrestatie van Samir A. en andere leden van de Hofstadgroep is mogelijk een aanslag op een El Al-toestel verijdeld. In zijn testament blijkt Samir A. zich onder meer te richten tot de Nederlandse bevolking...

NOVA:
Samir A., de terreurverdachte die drie weken geleden door de politie werd gearresteerd, wilde op Schiphol een aanslag plegen op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al. Deze informatie is afkomstig van een informant van de Amsterdamse politie. Dat blijkt uit het strafdossier dat ten grondslag ligt aan de aanhouding van de zeven terreurverdachten op 14 oktober, dat Nova heeft ingezien.

Voor de journalisten bij NOVA: welk belang hebben de AIVD en de politie gehad om u het strafdossier over Samir A. te geven? Vandaag legt u de volgende stelling voor aan uw internetbezoekers: 'De bestrijding van het terrorisme gaat ten koste van de bestrijding van de georganiseerde misdaad.' Uit de stemming blijkt dat de meederheid het met uw stelling eens te zijn. Zolang inlichtendiensten, politie en justitie zo openlijk falen bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad zal men er alle belang bij hebben de aandacht af te leiden, door bijvoorbeeld u een strafdossier te geven van iemand die van terrorisme wordt verdacht. Bovendien zet men door het mobiliseren van de publieke opinie de rechterlijke macht onder druk, dezelfde onafhankelijke rechterlijke macht die Samir A. eerder had vrijgesproken van onder andere 'het voorbereiden van een aanslag.' Iemand via de media publiekelijk veroordelen lijkt op een middeleeuws volksgericht. Dat NOVA gebruikt wordt is treurig, maar dat een voltallige redactie zich door de macht laat gebruiken die ze juist zou moeten controleren is treurig en beschamend. Op die manier staan journalisten vooraan bij de geleidelijke afbraak van de rechtstaat.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...